Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Wyjazdy kulinarne

Travel&Cook

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Spoleczna odpowiedzialnosc biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Kontakt

KISZONKI

Data

14 lis 2021

Godzina

16:00 - 20:00

Koszt

220,00 PLN

Warsztaty rozpoczną się krótkim wprowadzeniem na temat procesu fermentacji mlekowej, naturalnej metody konserwacji żywności. Monika podzieli się z nami swoimi doświadczeniami, opowie o tym co, jak i dlaczego warto kisić, aby cieszyć się probiotyczną, zdrową, różnorodną żywnością w swoim domu.

Menu :

1. Kiszone grzyby

2. Kiszone “cokolwiek” – omówienie fermentacji laktozowej oraz dzikiej i własna inwencja – eksperyment (przygotujemy kilka warzyw sezonowych, sami wybierzecie, których chcecie użyć)

3. Kiszona dynia

4. Kiszone buraki i botwinka w kefirze lub maślance

5. Kiszona lemoniada z owoców sezonowych – jabłka, gruszki, śliwki

Każdy z uczestników przynosi 2 litrowe słoiki i  3 półlitrowe słoiki z zakrętkami 🙂 ale dla tych, którzy nie mogą / nie mają / nie chcą – przygotujemy !


baccaro

Organizator

baccaro

Prowadzący

Monika Kochanek
Monika Kochanek

w dorosłe życie weszła studiując filozofię na łódzkim uniwersytecie, a żeby się utrzymać dorabiała w nieistniejącym już klubie Stereo Krogs, w którym zaczęła się jej przygoda z gastronomią. Studiów nie ukończyła, podobnie jak pracy w gastronomii, w której realizuje się i rozwija do dziś! Pracowała w znanych łódzkich restauracjach: Piknik, Mitmi, Spółdzielnia, czy Motywy, przez kilka lat szlifowała warsztat w Krakowie, m.in. w restauracji z wyróżnieniem Michellin Ancora oraz w kilku włoskich restauracjach, dzięki czemu kuchnia włoska nie ma dla niej tajemnic. Powróciła do Łodzi, gdzie zdobyte doświadczenie pozwoliło jej objąć stanowisko szefa kuchni w restauracji najpierw w bistro Williamsburg, a niewiele później w Klubie Wino. Odkąd zaczęła gotować przeczytała setki książek kucharskich i tysiące numerów gazet branżowych, była uczestniczą wielu szkoleń i warsztatów, z których czerpała inspirację i świadomość, co jest naprawdę ważne w pracy z ludźmi i dla ludzi. Dwa lata temu postanowiła porzucić gotowanie mięsa oraz ryb i zaczęła rozwijać swój warsztat w kuchni roślinnej, która stała się jej konikiem. Prowadziła kilka warsztatów w przestrzeni na ul. Piotrkowskiej 217 oraz w muzeum sztuki w Łodzi. Marzy o własnej restauracji, w której będzie łączyła nowoczesne techniki i zdobytą wiedzę, aby serwować kuchnię roślinną w najlepszym wydaniu, miłość do wina i pasję do przyjmowania gości najlepiej jak to możliwe.