Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Wyjazdy kulinarne

Travel&Cook

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Spoleczna odpowiedzialnosc biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Kontakt

RamenoweLove

Data

06 lut 2022

Godzina

14:00 - 18:00

Koszt

260,00 PLN

Najprościej powiedzieć o ramenie, że to makaron z aromatycznym bulionem oraz specjalnie przygotowanymi dodatkami. Na warsztatach nauczymy się:

– gotować bulion

– przygotujemy makaron i omówimy jego rodzaje

– przygotujemy i omówimy dodatki wraz z używanym tare, czyli sosem / pastą nadającą charakter ramen i często kwalifikującą rodzaj ramen oraz japońskie nazewnictwo i rodzaje dodatków

– oleje smakowe

 Menu:

1. Miso ramen z Hokkaido – klasyczny ramen z mieszanką past miso z tłuczonym sezamem, olejem sezamowym i chilli

 dodatki:

– pieczona dynia

– kukurydza w tempurze

– liście kapusty pakczoj

– kiełki fasoli mung

– dymka

– nori

– makaron

2. Shoyu Ramen – klarowny ramen na bazie kilku gatunków grzybów i sosu sojowego,  z dodatkiem oleju z cebulą, imbirem i gruszką

 dodatki:

– kluseczki na parze z karmelizowanym selerem

– grzyby enoki i por stir fry

– fermentowany bambus

– marynowany imbir

– wakame

– kiełki groszku cukrowego

– makaron

3. Tantan ramen – gęsty, kremowy, ostry ramen z dodatkiem pieprzu syczuańskiego, aby podkreślić jego charakter, z fermentowaną pastą z czarnej fasoli

 dodatki:

– marynowany i smażony tempeh

– pakczoj stir fry

– marynowane jajo na półmiękko

– kiełki fasoli mung

– dymka

– gomasio – sezam utarty z wakame, pieprzem syczuańskim i solą


Rezerwuj wydarzenie

Dostępne Bilety: 11
Bilety zostały wyprzedane. Możesz spróbować wybrać inny bilet.
baccaro

Organizator

baccaro

Prowadzący

Monika Kochanek
Monika Kochanek

w dorosłe życie weszła studiując filozofię na łódzkim uniwersytecie, a żeby się utrzymać dorabiała w nieistniejącym już klubie Stereo Krogs, w którym zaczęła się jej przygoda z gastronomią. Studiów nie ukończyła, podobnie jak pracy w gastronomii, w której realizuje się i rozwija do dziś! Pracowała w znanych łódzkich restauracjach: Piknik, Mitmi, Spółdzielnia, czy Motywy, przez kilka lat szlifowała warsztat w Krakowie, m.in. w restauracji z wyróżnieniem Michellin Ancora oraz w kilku włoskich restauracjach, dzięki czemu kuchnia włoska nie ma dla niej tajemnic. Powróciła do Łodzi, gdzie zdobyte doświadczenie pozwoliło jej objąć stanowisko szefa kuchni w restauracji najpierw w bistro Williamsburg, a niewiele później w Klubie Wino. Odkąd zaczęła gotować przeczytała setki książek kucharskich i tysiące numerów gazet branżowych, była uczestniczą wielu szkoleń i warsztatów, z których czerpała inspirację i świadomość, co jest naprawdę ważne w pracy z ludźmi i dla ludzi. Dwa lata temu postanowiła porzucić gotowanie mięsa oraz ryb i zaczęła rozwijać swój warsztat w kuchni roślinnej, która stała się jej konikiem. Prowadziła kilka warsztatów w przestrzeni na ul. Piotrkowskiej 217 oraz w muzeum sztuki w Łodzi. Marzy o własnej restauracji, w której będzie łączyła nowoczesne techniki i zdobytą wiedzę, aby serwować kuchnię roślinną w najlepszym wydaniu, miłość do wina i pasję do przyjmowania gości najlepiej jak to możliwe.