Kurs kulinarny dla młodzieży 13+
23 listopada ruszamy z kolejną edycją kursu kulinarnego dla młodzieży!
Chcemy pokazać gotowanie, jako praktyczną umiejętność, która przydaje się każdemu bez względu na wiek, płeć czy stopień naukowy.
Program kursu obejmuje 8 spotkań. Zajęcia będą odbywały się raz w miesiącu w soboty, potrawają 4/5h.
Poprowadzą je szefowie kuchni, którzy mają doświadczenie w pracy z młodzieżą:
Damian Marchlewicz – zwycięzca IV edycji programu Hell’s Kitchen
Hubert Jabłoński – półfinalista VII edycji programu Hell’s Kitchen
Każdy uczestnik otrzyma spersonalizowany fartuch z własnym imieniem, notatnik oraz dyplom ukończenia kursu.
Kameralna grupa – tylko 12 miejsc !
PROGRAM KURSU
1.Techniki krojenia i posługiwanie się sprzętami w kuchni
Data: 23.11.2024 r.
Godzina rozpoczęcia: 11.00 (ok. 4 godziny)
Prowadzący: Hubert Jabłońśki
Część teoretyczna:
- Jak rozpoznać i dobrać pod siebie dobry nóż
- Jaką ostrzałkę wybrać do swoich noży
- Do czego powinny nam służyć konkretne rodzaje noży i dlaczego powinniśmy korzystać z kilku rodzajów
- Jaki sprzęt manualny oraz elektryczny jest w kuchni niezbędny
Część praktyczna:
- Jak prawidłowo naostrzyć nóż
- Siekanie ziół
- Techniki krojenia warzyw
- Techniki filetowania owoców
- Technika obierania krewetek
- Przygotowujemy zupę minestrone z krewetkami i emulsją z natki pietruszki
- Przygotowujemy makaron naleśnikowy z pomarańczami i espumą miętowo-imbirową
2. Zupy i buliony
Data: 7.12.11.2024 r.
Godzina rozpoczęcia: 11.00 (ok. 4 godziny)
Prowadzący: Damian Marchlewicz
Część teoretyczna:
- Przygotowanie bulionów: warzywnego, wołowego i drobiowego
- Zupy zimne
Część praktyczna:
- Tradycyjny rosół z makaronem
- Chłodnik litewski (zupa bez bulionu)
- Francuska zupa cebulowa z grzanką serową
- Zupa krem z pomidorów z parmezanowymi grzankam
3. Wołowina
Data: 11.01.2025 r.
Godzina rozpoczęcia: 11.00 (ok. 4 godziny)
Prowadzący: Damian Marchlewicz
Część teoretyczna:
- Budowa i wybór mięsa
- Podział tuszy na elementy najbardziej przydatne
- Metody obróbki cieplnej wołowiny: gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie
Część praktyczna:
- Tatar wołowy z marynowanymi rydzami i musztardą francuską
- Burger wołowy z własnym dżemem z boczku
- Duszona wołowina z grzybami
4. Ryby
Data: 8.02.2025 r.
Godzina rozpoczęcia: 11.00 (ok. 4 godziny)
Prowadzący: Hubert Jabłoński
Część teoretyczna:
- Na jakie rodzaje dzielimy ryby
- Czym powinniśmy się kierować przy ich zakupie oraz na co zwracać uwagę
- Jak należy przechowywać ryby
- Jakie marynaty pasują do ryb
- Na jakie sposoby możemy przygotować ryby
- Jakie ryby możemy jeść na surowo
Część praktyczna:
- Obieranie i czyszczenie ryby
- Filetowanie ryby i kontrola jej świeżości
- Przygotowanie orientalnego tatara z tuńczyka z pastą awokado i siekanym pomidorem
- Przygotowanie ragout warzywnego z duszoną makrelą i świeżymi ziołami na rybnym bulioni
5. Nabiał
Data: 15.03.2025 r.
Godzina rozpoczęcia: 11.00 (ok. 4 godziny)
Prowadzący: Damian Marchlewicz
Część teoretyczna:
- Napoje mleczne fermentowane: kefir, jogurty, maślanki, serwatka, śmietana i śmietanka – ogólna charakterystyka
- Śmietana i śmietanka – różnice
- Sery: sery podpuszczkowe, sery twarogowe, sery kwasowo-podpuszczkowe – ogólna charakterystyka, wartości odżywcze, rodzaje oraz zastosowanie
Część praktyczna:
- Własnoręcznie zrobiony twaróg z ziołami
- Amerykański mac and cheese
- Grzyby w śmietanie (jak używać śmietany do sosu) z tagliatelle
- Kluski z wędzonego twarogu z sosem z gorgonzoli z pieczoną gruszką
6. Warzywa
Data: 12.04.2025 r.
Godzina rozpoczęcia: 11.00 (ok. 4 godziny)
Prowadzący: Hubert Jabłoński
Część teoretyczna:
- Jak wybrać dobre warzywa i owoce w sklepie
- Jak rozpoznać płeć papryki i na co ona wpływa
- Dlaczego warto sięgać po sezonowe warzywa i owoce
- Jakie warzywa i owoce przechowywać w lodówce, a które zdecydowanie poza nią
- Jakie są sposoby przyrządzania warzyw
- Jak można przechowywać warzywa i owoce w słoikach
Część praktyczna:
- Łatwe patenty na obieranie warzyw i owoców
- Przygotowujemy guacamole na grzance z jajkiem pochetowym
- Przygotowanie blanszowanych warzyw z sosem beszamelowym
- Przygotowujemy szarpaną wieprzowinę z boczniaków z pitą i kolendrą
- Kiszenie ogórków
7. Dania mączne
Data: 10.05.2025 r.
Godzina rozpoczęcia: 11.00 (ok. 4 godziny)
Prowadzący: Damian Marchlewicz
Część teoretyczna:
- Rodzaje i podział mąk
- Dobór dodatków do potraw mącznych
- Najczęstsze błędy popełniane przy przygotowywaniu dań mącznych
Część praktyczna:
- aksamitne i mega smaczne naleśniki na maśle z pomarańczami smażone na karmelu
- Pierogi ruskie z karmelizowaną cebulą
- Klasyczne kopytka z okrasą
- Klasyczne leniwe z palonym masłem, bułką tartą i cukrem
8.Drób
Data: 14.06.2025 r.
Godzina rozpoczęcia: 11.00 (ok. 4 godziny)
Prowadzący: Hubert Jabłońśki
Część teoretyczna:
- Po jaki rodzaj drobiu sięgać do konkretnych potraw
- Czym różnią się konkretne części drobiu
- Na co zwracać uwagę przy zakupie mięsa drobiowego
- Jak należy przechowywać mięso drobiowe
- Jak należy marynować drób
- Omówienie sposobów przyrządzania drobiu
- Omówienie połączeń smakowych pasujących do drobiu
Część praktyczna:
- Trybowanie kaczki
- Przygotowanie nóżek z kaczki pieczonych i duszonych w czerwonym winie z suszonymi śliwkami, sosem z prażonych jabłek i pieczonymi warzywami korzeniowymi
- Przygotowanie grillowanej piersi z kaczki
- Przygotowanie szybkich nuggetsów z kurczaka w cebulowej panierce
Wyślij zgłoszenie
Miesięczny koszt zajęć 300 zł. *
Cena za kurs (8 zajęć): 2400 zł
*obowiązują zapisy na cały kurs
10% rabatu za płatność z góry. Możliwa płatność w ratach (szczegóły do indywidualnego ustalenia).