NA DROŻDŻACH!
Data
Godzina
Koszt
Na drożdżach! – domowe wypieki drożdżowe słodkie i wytrawne
W ciągu ostatnich kilku lat Polska oszalała na punkcie wypieków na zakwasie, które faktycznie są zdrowe, pyszne i urosły do rangi małych dzieł sztuki. Jednak w domowych warunkach to drożdże są wdzięcznym kompanem do wyrastania naszych wypieków – odrobinę prostsze w opanowaniu, a wcale nie ustępujące zakwasom w efekcie, bo przecież kto z nas nie ma we wspomnieniach cudownych drożdżowych buł i ciast przy okazji niedzielnych śniadań u babci okraszonych świeżymi owocami, kto nie wzdycha na zapach świeżych drożdżówek z jagodami lub cynamonem, kto nie lubi ciasta do pizzy albo focacci niech pierwszy rzuci kamieniem… Ahhh zapach już kołacze się po nozdrzach!
Na warsztacie omówimy podstawy pracy z drożdżami tak, aby już nigdy nie sprawiały problemu, a żebyśmy mogli korzystać z ich właściwości w pełni. Poznamy sekrety ciast krótszych i dłużej wyrastanych. Już nigdy nie będziecie musieli płacić krocie za jagodzianki w sezonie, a zimą do kawy sami podacie wspaniałe cynamonki lub kardamonki na modłę skandynawską – oni w końcu wiedzą co oznacza zima. No i na koniec rozbijemy bank piekąc najłatwiejszą i najcudowniejszą focaccie, która rosnąć będzie długo i powoli dając wyjątkowy rezultat.
Menu:
1. Cynamonki i kardamonki jak ze skandynawskiej kawiarni
2. Bułki z owocami sezonowymi
3. Cebularze itd.
4. Buchta sezonowa aka drożdżówka babci Zosi
5. Focaccia długowyrastana
ABC naszych warsztatów
* Fartuchy, sprzęty, produkty przygotowujemy my. Ty zabierz ze sobą dobry humor 🙂
* Pracujesz pod okiem Prowadzącego indywidualnie lub w małych grupach (2 os) Zależy nam na jakości spotkania – max. ilość uczestników to 12 osób.
* Kawa, herbata, woda z cytryną i miętą to nasz gościnny standard.
Uwaga! Może się zdarzyć, że nie zjesz wszystkiego. Prosimy zabierz ze sobą na wszelki wypadek pojemnik.
Organizator
baccaro
Prowadzący
-
Monika Kochanek
-
w dorosłe życie weszła studiując filozofię na łódzkim uniwersytecie, a żeby się utrzymać dorabiała w nieistniejącym już klubie Stereo Krogs, w którym zaczęła się jej przygoda z gastronomią. Studiów nie ukończyła, podobnie jak pracy w gastronomii, w której realizuje się i rozwija do dziś! Pracowała w znanych łódzkich restauracjach: Piknik, Mitmi, Spółdzielnia, czy Motywy, przez kilka lat szlifowała warsztat w Krakowie, m.in. w restauracji z wyróżnieniem Michellin Ancora oraz w kilku włoskich restauracjach, dzięki czemu kuchnia włoska nie ma dla niej tajemnic. Powróciła do Łodzi, gdzie zdobyte doświadczenie pozwoliło jej objąć stanowisko szefa kuchni w restauracji najpierw w bistro Williamsburg, a niewiele później w Klubie Wino. Odkąd zaczęła gotować przeczytała setki książek kucharskich i tysiące numerów gazet branżowych, była uczestniczą wielu szkoleń i warsztatów, z których czerpała inspirację i świadomość, co jest naprawdę ważne w pracy z ludźmi i dla ludzi. Dwa lata temu postanowiła porzucić gotowanie mięsa oraz ryb i zaczęła rozwijać swój warsztat w kuchni roślinnej, która stała się jej konikiem. Prowadziła kilka warsztatów w przestrzeni na ul. Piotrkowskiej 217 oraz w muzeum sztuki w Łodzi. Marzy o własnej restauracji, w której będzie łączyła nowoczesne techniki i zdobytą wiedzę, aby serwować kuchnię roślinną w najlepszym wydaniu, miłość do wina i pasję do przyjmowania gości najlepiej jak to możliwe.