KURSY

Nastolatki gotują IV edycja – Listopad 2024

Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Tego Mi Trzeba!

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Społeczna odpowiedzialność biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Sklep

Kontakt

NA DROŻDŻACH!

Data

15 lut 2025

Godzina

11:00 - 16:00

Koszt

320,00 PLN

Na drożdżach! – domowe wypieki drożdżowe słodkie i wytrawne

W ciągu ostatnich kilku lat Polska oszalała na punkcie wypieków na zakwasie, które faktycznie są zdrowe, pyszne i urosły do rangi małych dzieł sztuki. Jednak w domowych warunkach to drożdże są wdzięcznym kompanem do wyrastania naszych wypieków – odrobinę prostsze w opanowaniu, a wcale nie ustępujące zakwasom w efekcie, bo przecież kto z nas nie ma we wspomnieniach cudownych drożdżowych buł i ciast przy okazji niedzielnych śniadań u babci okraszonych świeżymi owocami, kto nie wzdycha na zapach świeżych drożdżówek z jagodami lub cynamonem, kto nie lubi ciasta do pizzy albo focacci niech pierwszy rzuci kamieniem… Ahhh zapach już kołacze się po nozdrzach! 

Na warsztacie omówimy podstawy pracy z drożdżami tak, aby już nigdy nie sprawiały problemu, a żebyśmy mogli korzystać z ich właściwości w pełni. Poznamy sekrety ciast krótszych i dłużej wyrastanych. Już nigdy nie będziecie musieli płacić krocie za jagodzianki w sezonie, a zimą do kawy sami podacie wspaniałe cynamonki lub kardamonki na modłę skandynawską – oni w końcu wiedzą co oznacza zima. No i na koniec rozbijemy bank piekąc najłatwiejszą i najcudowniejszą focaccie, która rosnąć będzie długo i powoli dając wyjątkowy rezultat. 

Menu:

1. Cynamonki i kardamonki jak ze skandynawskiej kawiarni 

2. Bułki z owocami sezonowymi 

3. Cebularze itd.

4. Buchta sezonowa aka drożdżówka babci Zosi

5. Focaccia długowyrastana

 

ABC naszych warsztatów

* Fartuchy, sprzęty, produkty przygotowujemy my. Ty zabierz ze sobą dobry humor 🙂

* Pracujesz pod okiem Prowadzącego indywidualnie lub w małych grupach (2 os) Zależy nam na jakości spotkania – max. ilość uczestników to 12 osób.

* Kawa, herbata, woda z cytryną i miętą to nasz gościnny standard.

Uwaga! Może się zdarzyć, że nie zjesz wszystkiego. Prosimy zabierz ze sobą na wszelki wypadek pojemnik.


Rezerwuj wydarzenie

320 zł
Dostępne Bilety: 12
Bilety zostały wyprzedane. Możesz spróbować wybrać inny bilet.
baccaro

Organizator

baccaro

Prowadzący

Monika Kochanek
Monika Kochanek

w dorosłe życie weszła studiując filozofię na łódzkim uniwersytecie, a żeby się utrzymać dorabiała w nieistniejącym już klubie Stereo Krogs, w którym zaczęła się jej przygoda z gastronomią. Studiów nie ukończyła, podobnie jak pracy w gastronomii, w której realizuje się i rozwija do dziś! Pracowała w znanych łódzkich restauracjach: Piknik, Mitmi, Spółdzielnia, czy Motywy, przez kilka lat szlifowała warsztat w Krakowie, m.in. w restauracji z wyróżnieniem Michellin Ancora oraz w kilku włoskich restauracjach, dzięki czemu kuchnia włoska nie ma dla niej tajemnic. Powróciła do Łodzi, gdzie zdobyte doświadczenie pozwoliło jej objąć stanowisko szefa kuchni w restauracji najpierw w bistro Williamsburg, a niewiele później w Klubie Wino. Odkąd zaczęła gotować przeczytała setki książek kucharskich i tysiące numerów gazet branżowych, była uczestniczą wielu szkoleń i warsztatów, z których czerpała inspirację i świadomość, co jest naprawdę ważne w pracy z ludźmi i dla ludzi. Dwa lata temu postanowiła porzucić gotowanie mięsa oraz ryb i zaczęła rozwijać swój warsztat w kuchni roślinnej, która stała się jej konikiem. Prowadziła kilka warsztatów w przestrzeni na ul. Piotrkowskiej 217 oraz w muzeum sztuki w Łodzi. Marzy o własnej restauracji, w której będzie łączyła nowoczesne techniki i zdobytą wiedzę, aby serwować kuchnię roślinną w najlepszym wydaniu, miłość do wina i pasję do przyjmowania gości najlepiej jak to możliwe.