KURSY

Nastolatki gotują IV edycja – Październik 2024

Kulinarne ABC dla Dorosłych

Włoskie wakacje z Baccaro

Azjatyckie wakacje w Baccaro 

Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Tego Mi Trzeba!

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Społeczna odpowiedzialność biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Sklep

Kontakt

RAMEN 🌱

Data

05 kwi 2025

Godzina

11:00 - 15:00

Koszt

320,00 PLN

Cudowny wynalazek, pełnowartościowe, zdrowe, sycące danie. Za sprawą makaronu alkalicznego, dodatków pełnych wartości odżywczych i aromatycznemu wywarowi ramen, to danie które zasługuje na uwagę. Smaków jest pełen – każdego z pięciu, ale ukoronowaniem jest umami – piaty smak, w którym wszystko pływa.

Na warsztacie nauczymy się gotować bulion, robić makaron alkaliczny od postaw, komponować dodatki i przyrządzać oleje oraz bazy smakowe – tare.

Poznamy również kilka japońskich określeń na poszczególne elementy ramenu, ugotujemy trzy rodzaje ramenu z każdym z tare. 

 Menu:
1. Miso ramen z Hokkaido – klasyczny ramen z mieszanką past miso z tłuczonym sezamem, olejem sezamowym i chilli
 dodatki:
  • pieczona dynia
  • kukurydza
  • liście kapusty pak choi
  • kiełki fasoli mung
  • dymka
  • nori
  • makaron
2. Shoyu Ramen – klarowny ramen na bazie kilku gatunków grzybów i sosu sojowego,  z dodatkiem oleju z cebulą, imbirem i gruszką
 dodatki:
  • kluseczki na parze z karmelizowanym selerem
  • grzyby enoki i por stir fry
  • fermentowany bambus
  • marynowany imbir
  • wakame
  • kiełki groszku cukrowego
  • makaron
3. Tantan shio ramen – gęsty, kremowy, ostry ramen z dodatkiem pieprzu syczuańskiego, aby podkreślić jego charakter, z fermentowaną pastą z czarnej fasoli
 dodatki:
  • marynowany i smażony tempeh
  • pakczoj stir fry
  • marynowane jajo na półmiękko
  • kiełki fasoli mung
  • dymka
  • gomasio – sezam utarty z wakame, pieprzem syczuańskim i solą

 

ABC naszych warsztatów

* Fartuchy, sprzęty, produkty przygotowujemy my. Ty zabierz ze sobą dobry humor 🙂

* Pracujesz pod okiem Prowadzącego indywidualnie lub w małych grupach (2 os) Zależy nam na jakości spotkania – max. ilość uczestników to 12 osób.

* Kawa, herbata, woda z cytryną i miętą to nasz gościnny standard.

Uwaga! Może się zdarzyć, że nie zjesz wszystkiego. Prosimy zabierz ze sobą na wszelki wypadek pojemnik.


baccaro

Organizator

baccaro

Prowadzący

Monika Kochanek
Monika Kochanek

w dorosłe życie weszła studiując filozofię na łódzkim uniwersytecie, a żeby się utrzymać dorabiała w nieistniejącym już klubie Stereo Krogs, w którym zaczęła się jej przygoda z gastronomią. Studiów nie ukończyła, podobnie jak pracy w gastronomii, w której realizuje się i rozwija do dziś! Pracowała w znanych łódzkich restauracjach: Piknik, Mitmi, Spółdzielnia, czy Motywy, przez kilka lat szlifowała warsztat w Krakowie, m.in. w restauracji z wyróżnieniem Michellin Ancora oraz w kilku włoskich restauracjach, dzięki czemu kuchnia włoska nie ma dla niej tajemnic. Powróciła do Łodzi, gdzie zdobyte doświadczenie pozwoliło jej objąć stanowisko szefa kuchni w restauracji najpierw w bistro Williamsburg, a niewiele później w Klubie Wino. Odkąd zaczęła gotować przeczytała setki książek kucharskich i tysiące numerów gazet branżowych, była uczestniczą wielu szkoleń i warsztatów, z których czerpała inspirację i świadomość, co jest naprawdę ważne w pracy z ludźmi i dla ludzi. Dwa lata temu postanowiła porzucić gotowanie mięsa oraz ryb i zaczęła rozwijać swój warsztat w kuchni roślinnej, która stała się jej konikiem. Prowadziła kilka warsztatów w przestrzeni na ul. Piotrkowskiej 217 oraz w muzeum sztuki w Łodzi. Marzy o własnej restauracji, w której będzie łączyła nowoczesne techniki i zdobytą wiedzę, aby serwować kuchnię roślinną w najlepszym wydaniu, miłość do wina i pasję do przyjmowania gości najlepiej jak to możliwe.