KURSY

Nastolatki gotują IV edycja – Październik 2024

Kulinarne ABC dla Dorosłych

Włoskie wakacje z Baccaro

Azjatyckie wakacje w Baccaro 

Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Tego Mi Trzeba!

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Społeczna odpowiedzialność biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Sklep

Kontakt

Azjatyckie wakacje w Baccaro 

Zapraszamy na wakacyjne warsztaty kulinarne, adresowane do młodzieży 13+, która chce uatrakcyjnić sobie wakacje w mieście.

W oparciu o nasze rodzicielskie doświadczenie i dziesiątki godzin współpracy z młodzieżą w studio, przygotowaliśmy wyjątkową ofertę!

Do współpracy zaprosiliśmy profesjonalistów, pasjonatów gotowania i jednocześnie ludzi, którzy mogą realnie inspirować młodych.
Poza gotowaniem nasi prowadzący pasjonują się lub są zawodowo związani ze sportem, sztuką, aktorstwem i architekturą.

Lubimy młodzież i mamy dowody, że ona lubi nas 🙂
Gwarantujemy partnerskie, wspierające podejście i serdeczną atmosferę.
Minimum teorii, maksimum praktyki i duuuuużo pysznego jedzenia.

Zajęcia adresowane do młodych z otwartymi głowami i chęciami na doświadczanie nowych rzeczy. Nie tylko dla osób, które już wiedzą, że gotowanie i jedzenie sprawia im przyjemność 🙂

Wiemy, że wakacje są też po to żeby w końcu się wyspać, dlatego
spotykamy się od poniedziałku do piątku w godzinach 11:00 – 15:00 🙂

Cena za kurs (5 zajęć): 1500 zł 

Terminy :

I grupa 4-8 sierpnia

II grupa 11-15 sierpnia

 

Dzień 1 – Ramen

W menu trzy odsłony tego pysznego, sycącego dania pochodzącego z Japonii oraz przystawka na start.
 
Plan warsztatów:
– Tatar z łososia z czipsem ryżowym
– Historia Ramenu i charakterystyka składników dania
– Shoyu Ramen z Chashu z boczku wieprzowego podany z jajkiem Ajitsuke, bambusem Menma, olejem z Mayu, z pieczonym czosnkiem, szczypiorem i Nori
– Shio Ramen z pikantnymi skwarkami z kurczaka, kukurydzą, szczypiorem, olejem krewetekowym i Nori
– Miso Ramen z boczniakiem w Hoisin, cebulą czerwoną, rzodkiewką, olejem chili Rayu, Nori i czarnym sezamem

Dzień 2 – Domowy SUSHI MASTER 

Podczas warsztatów nauczycie się :

– jak przygotować ryż i odpowiednio doprawić go zalewą

– jak przygotować ryby i owoce morza oraz gdzie je kupować

– jak przygotować warzywa i owoce niezbędne do robienia sushi

– jak przygotować tempurę (ciasto ) i odpowiednio smażyć składniki

Przygotujecie:

-tatar z łososia

-hosomaki

-nigiri

-futomaki

-uramaki

-gunkan

 

Dzień 3– Tajska fuzja

1. Spring rolls na zimno

  • łosoś szarpany w marynacie na bazia pasty sriracha, miodu i limonki
  • kolorowe warzywa (marchewka, czerwona kapusta, zielony ogórek, sałata) i świeże zioła (mięta, bazylia, kolendra)
  • makaron vermicelli/ryżowy
  • sos orzechowym w stylu hoisin

2. Spring rolls na ciepło

  • tofu glazurowane w przygotowanym sosie teriyaki
  • płatki nori, ryż,
  • kolorowe warzywa (marchewka, czerwona kapusta, zielony ogórek)
  • cytrynowy majonez

3. Ananas w cieście z kremem kokosowym

  • smażone krążki ananasa w cieście
  • kremowy dip z prażonymi wiórkami kokosowymi

4. Mrożona herbata po tajsku

  • napar z zielonej herbaty
  • kostki lodu
  • skondensowane mleko

Dzień 4 – Koreańskie letnie klasyki

1. Oi muchim

  • sałatka z marynowanego zielonego ogórka w postaci spiralek

2. Beoseot jeon 

  • wytrawne naleśniki warzywne (cebula dymka, por, marchewka) z grzybami (pieczarka, boczniaki)
  • sos na bazie oleju sezamowego, sosu sojowego, miodu i prażonego sezamu

3. Bibim guksu

  • makaron na zimno w sosie na bazie pasty gochujang i kimchi
  • zielony ogórek, jajko na twardo

4. Hwachae

  • owocowy poncz na bazie sprite, mleka truskawkowego z dodatkiem mleka skondensowanego i kostkami lodu

Dzień 5 – Hello Vietnam!

1. Đồ Chua

  • piklowana biała rzodkiew i marchew – dodatek do Banh Mì

2. Banh Mì

  • klasyczna kanapka z piklowanymi warzywami, świeżym ogórkiem i kolendrą
  • słodko-słony omlet z szalotką
  • marynowany kurczak w sosie sojowym, sosie rybnym, skórce limonki i cukrze
  • sos majonezowy

3. Chuối Chiên

  • racuchy z bananów z sezamem

4. Gỏi Gà Bắp Cải 

  • sałatka z kurczakiem, czerwoną i białą kapustą, kolendrą, marchewką i piklowaną czerwoną cebulą
  • toping z chrupiącej szalotki
  • sos imbirowy

Prowadzący :

Bartosz Snecz Dębski – Ramen 

Zakochany w Azji szef kuchni z bardzo fajnym podejściem do kulinariów. Tworzy dania stosunkowo proste, trochę street foodowe, ale jednocześnie bardzo oryginalne i bazujące na najmodniejszych trendach w światowej gastronomii. Podczas warsztatów kulinarnych stawia na proste, szybkie i sprytne receptury, które dają uczestnikom maksymalną frajdę podczas gotowania. Współtworzył i tworzył menu w znanych i modnych miejscach w całym kraju ( m.in. WSHOKU, Pizza Boyz, Pawilon i Pho Shop). Prowadzi swój projekt street foodowy SPOKO SZAMA oraz instagram i fb Snecz Gotuje.

Kamil Stefaniak – Domowy SUSHI MASTER

Swoją przygodę z gastronomia zaczął 12 lat temu. Od 8 lat specjalizuje się w kuchni japońskiej, to właśnie ona skradła jego serce.

Liczne szkolenia i lata ciężkiej pracy w łódzkich i warszawskich restauracjach pozwoliły mu zdobyć doświadczenie którym bardzo lubi się dzielić.

Praca jest jego pasją, czego dowodem są liczne osiągnięcia w łódzkich festiwalach kulinarnych. Na co dzień w swoich daniach lubię łączyć klasykę z odrobina szaleństwa i różnorodności.

Malwa Kroll – Tajska fuzja, Koreańskie letnie klasyki, Hello Vietnam!

Na co dzień tworzy wnętrza, w których chce się żyć, gotować i… najlepiej od razu jeść. Prowadzi własną pracownię ARCHITEKSTURA, gdzie zamiast szablonów i gotowców serwuje autorskie rozwiązania dopasowane do ludzi, nie katalogów. Ścieżkę zawodową zaczynała jako architekt kubaturowy ze specjalnością w projektach służby zdrowia, zabytków i zabudowy mieszkaniowej – dziś projektuje przestrzenie z duszą i kuchnię z pazurem.

Ale to nie wszystko – od 17. roku życia Malwa wie, że jej drugi dom to kuchnia. Tam relaksuje się lepiej niż na jodze, a eksperymenty kulinarne traktuje jak sport ekstremalny (tylko z pysznym finałem). Widzi nieznany składnik, przyprawę na półce sklepowej? Nie pyta, co to – bierze. Smakuje. Kombinuje. A potem dzieli się tym z innymi, bo wierzy, że gotowanie zbliża, otwiera i odblokowuje nieznane pokłady radości.

Najbardziej fascynująca jest dla niej kuchnia dalekiego wschodu a w szczególności koreańska ale wierzy, że każda kuchnia bez względu na to czy z najdalszego zakątka świata czy odległa o “rzut beretem” skrywa w sobie ciekawostki i tajemnice warte odkrycia a przede wszystkim skosztowania 😀


 

Wyślij zgłoszenie