Azjatyckie wakacje w Baccaro
Zapraszamy na wakacyjne warsztaty kulinarne, adresowane do młodzieży 13+, która chce uatrakcyjnić sobie wakacje w mieście.
W oparciu o nasze rodzicielskie doświadczenie i dziesiątki godzin współpracy z młodzieżą w studio, przygotowaliśmy wyjątkową ofertę!
Do współpracy zaprosiliśmy profesjonalistów, pasjonatów gotowania i jednocześnie ludzi, którzy mogą realnie inspirować młodych.
Poza gotowaniem nasi prowadzący pasjonują się lub są zawodowo związani ze sportem, sztuką, aktorstwem i architekturą.
Lubimy młodzież i mamy dowody, że ona lubi nas 🙂
Gwarantujemy partnerskie, wspierające podejście i serdeczną atmosferę.
Minimum teorii, maksimum praktyki i duuuuużo pysznego jedzenia.
Zajęcia adresowane do młodych z otwartymi głowami i chęciami na doświadczanie nowych rzeczy. Nie tylko dla osób, które już wiedzą, że gotowanie i jedzenie sprawia im przyjemność 🙂
Wiemy, że wakacje są też po to żeby w końcu się wyspać, dlatego
spotykamy się od poniedziałku do piątku w godzinach 11:00 – 15:00 🙂
Cena za kurs (5 zajęć): 1500 zł
Terminy :
I grupa 4-8 sierpnia
II grupa 11-15 sierpnia
Dzień 1 – Ramen
– Tatar z łososia z czipsem ryżowym
– Historia Ramenu i charakterystyka składników dania
– Shoyu Ramen z Chashu z boczku wieprzowego podany z jajkiem Ajitsuke, bambusem Menma, olejem z Mayu, z pieczonym czosnkiem, szczypiorem i Nori
– Shio Ramen z pikantnymi skwarkami z kurczaka, kukurydzą, szczypiorem, olejem krewetekowym i Nori
– Miso Ramen z boczniakiem w Hoisin, cebulą czerwoną, rzodkiewką, olejem chili Rayu, Nori i czarnym sezamem
Dzień 2 – Domowy SUSHI MASTER
Podczas warsztatów nauczycie się :
– jak przygotować ryż i odpowiednio doprawić go zalewą
– jak przygotować ryby i owoce morza oraz gdzie je kupować
– jak przygotować warzywa i owoce niezbędne do robienia sushi
– jak przygotować tempurę (ciasto ) i odpowiednio smażyć składniki
Przygotujecie:
-tatar z łososia
-hosomaki
-nigiri
-futomaki
-uramaki
-gunkan
Dzień 3– Tajska fuzja
1. Spring rolls na zimno
- łosoś szarpany w marynacie na bazia pasty sriracha, miodu i limonki
- kolorowe warzywa (marchewka, czerwona kapusta, zielony ogórek, sałata) i świeże zioła (mięta, bazylia, kolendra)
- makaron vermicelli/ryżowy
- sos orzechowym w stylu hoisin
2. Spring rolls na ciepło
- tofu glazurowane w przygotowanym sosie teriyaki
- płatki nori, ryż,
- kolorowe warzywa (marchewka, czerwona kapusta, zielony ogórek)
- cytrynowy majonez
3. Ananas w cieście z kremem kokosowym
- smażone krążki ananasa w cieście
- kremowy dip z prażonymi wiórkami kokosowymi
4. Mrożona herbata po tajsku
- napar z zielonej herbaty
- kostki lodu
- skondensowane mleko
Dzień 4 – Koreańskie letnie klasyki
1. Oi muchim
- sałatka z marynowanego zielonego ogórka w postaci spiralek
2. Beoseot jeon
- wytrawne naleśniki warzywne (cebula dymka, por, marchewka) z grzybami (pieczarka, boczniaki)
- sos na bazie oleju sezamowego, sosu sojowego, miodu i prażonego sezamu
3. Bibim guksu
- makaron na zimno w sosie na bazie pasty gochujang i kimchi
- zielony ogórek, jajko na twardo
4. Hwachae
- owocowy poncz na bazie sprite, mleka truskawkowego z dodatkiem mleka skondensowanego i kostkami lodu
Dzień 5 – Hello Vietnam!
1. Đồ Chua
- piklowana biała rzodkiew i marchew – dodatek do Banh Mì
2. Banh Mì
- klasyczna kanapka z piklowanymi warzywami, świeżym ogórkiem i kolendrą
- słodko-słony omlet z szalotką
- marynowany kurczak w sosie sojowym, sosie rybnym, skórce limonki i cukrze
- sos majonezowy
3. Chuối Chiên
- racuchy z bananów z sezamem
4. Gỏi Gà Bắp Cải
- sałatka z kurczakiem, czerwoną i białą kapustą, kolendrą, marchewką i piklowaną czerwoną cebulą
- toping z chrupiącej szalotki
- sos imbirowy
Prowadzący :
Bartosz Snecz Dębski – Ramen
Zakochany w Azji szef kuchni z bardzo fajnym podejściem do kulinariów. Tworzy dania stosunkowo proste, trochę street foodowe, ale jednocześnie bardzo oryginalne i bazujące na najmodniejszych trendach w światowej gastronomii. Podczas warsztatów kulinarnych stawia na proste, szybkie i sprytne receptury, które dają uczestnikom maksymalną frajdę podczas gotowania. Współtworzył i tworzył menu w znanych i modnych miejscach w całym kraju ( m.in. WSHOKU, Pizza Boyz, Pawilon i Pho Shop). Prowadzi swój projekt street foodowy SPOKO SZAMA oraz instagram i fb Snecz Gotuje.
Kamil Stefaniak – Domowy SUSHI MASTER
Swoją przygodę z gastronomia zaczął 12 lat temu. Od 8 lat specjalizuje się w kuchni japońskiej, to właśnie ona skradła jego serce.
Liczne szkolenia i lata ciężkiej pracy w łódzkich i warszawskich restauracjach pozwoliły mu zdobyć doświadczenie którym bardzo lubi się dzielić.
Praca jest jego pasją, czego dowodem są liczne osiągnięcia w łódzkich festiwalach kulinarnych. Na co dzień w swoich daniach lubię łączyć klasykę z odrobina szaleństwa i różnorodności.
Malwa Kroll – Tajska fuzja, Koreańskie letnie klasyki, Hello Vietnam!
Na co dzień tworzy wnętrza, w których chce się żyć, gotować i… najlepiej od razu jeść. Prowadzi własną pracownię ARCHITEKSTURA, gdzie zamiast szablonów i gotowców serwuje autorskie rozwiązania dopasowane do ludzi, nie katalogów. Ścieżkę zawodową zaczynała jako architekt kubaturowy ze specjalnością w projektach służby zdrowia, zabytków i zabudowy mieszkaniowej – dziś projektuje przestrzenie z duszą i kuchnię z pazurem.
Ale to nie wszystko – od 17. roku życia Malwa wie, że jej drugi dom to kuchnia. Tam relaksuje się lepiej niż na jodze, a eksperymenty kulinarne traktuje jak sport ekstremalny (tylko z pysznym finałem). Widzi nieznany składnik, przyprawę na półce sklepowej? Nie pyta, co to – bierze. Smakuje. Kombinuje. A potem dzieli się tym z innymi, bo wierzy, że gotowanie zbliża, otwiera i odblokowuje nieznane pokłady radości.
Najbardziej fascynująca jest dla niej kuchnia dalekiego wschodu a w szczególności koreańska ale wierzy, że każda kuchnia bez względu na to czy z najdalszego zakątka świata czy odległa o “rzut beretem” skrywa w sobie ciekawostki i tajemnice warte odkrycia a przede wszystkim skosztowania 😀