Włoskie ferie dla młodzieży 13+
24 lutego startujemy z Włoskimi feriami dla młodzieży 13+
Kurs obejmuje 5 spotkań. Zajęcia będą odbywały się codziennie.
Poprowadzi je Nicola Palladini.
Kameralna grupa – tylko 12 miejsc !
Zapoznaj się z programem poniżej.
Wyślij zgłoszenie
PROGRAM KURSU
1.PIZZA
Data: 24.02.2025 r.
Godzina rozpoczęcia: 10.00 (ok. 4/5 godziny)
Menu:
- pizza smażona
- focaccia
- pizza neapolitańska
2. DOMOWE MAKARONY
Data: 25.02.2025 r.
Godzina rozpoczęcia: 10.00 (ok. 4/5 godziny)
Menu:
- Ravioli z ricottą i szpinakiem
- Lasagne z sosem pomidorowym, beszamel i mozzarella
- Tagliatelle z ręcznie ukręconym pesto bazyliowym
3.STREET FOOD WŁOSKI
Data: 26.02.2025 r.
Godzina rozpoczęcia: 10.00 (ok. 4/5 godziny)
Menu:
- Panelle – typowe jedzenie uliczne w Palermo. To smaczne plauszki z maki z ciecierzyc podawane w miękkiej bułce
- Tramezzini – kto ich nie zna niech żałuje! Najsłynniejsza forma podawania kanapek w Italii
- Rustici Leccesi – krążki pachnącego ciasta francuskiego skrywające miękkie nadzienie z beszamelu, pomidorów i mozzarelli
- Parigina – to neapolitańska alternatywa dla pizzetty, kupowana w barach jako szybka przekąska
4. GNOCCHI
Data: 27.02.2025 r.
Godzina rozpoczęcia: 10.00 (ok. 4/5 godziny)
Menu:
- Gnocco Fritto – wyrawne “faworki” podane z prosciutto crudo i serem stracchino
- Gnocchi alla Romana – rzymska wersja gnocchi opiekane
- Gnocchi di patate – klasyczne gnocchi włoskie podane z sosoem z gorgonzolą lub masłem i szałwią
5. RISOTTO – TIRAMISU’ – CARBONARA
Data: 28.02.2025 r.
Godzina rozpoczęcia: 10.00 (ok. 4/5 godziny)
Menu:
- Risotto z cukinią i mascarpone
- Carbonara – najsłynniejsze danie rzymskie, makaron rigatoni w sosie jajecznym podane z serem pecorino i guanciale
- Tiramisu’ – najbardziej lubiany włoski deser na bazie mascaropne i biszkoptów
Cena za kurs (5 zajęć): 1500 zł
*obowiązują zapisy na cały kurs