KURSY

Nastolatki gotują

II Edycja – styczeń 2024.

III Edycja – kwiecień 2024.

Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Tego Mi Trzeba!

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Społeczna odpowiedzialność biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Sklep

Kontakt

Kurs kulinarny dla młodzieży 13+

 

27 kwietnia ruszamy z trzecią edycją kursu dla młodzieży!

Chcemy pokazać gotowanie, jako praktyczną umiejętność, która przydaje się każdemu bez względu na wiek, płeć czy stopień naukowy.

Program kursu obejmuje 8 spotkań. Zajęcia będą odbywały się raz w miesiącu, potrwają około 4 h.

Poprowadzą je szefowie kuchni, którzy mają doświadczenie w pracy z młodzieżą:

Damian Marchlewicz – zwycięzca IV edycji programu Hell’s Kitchen

Hubert Jabłoński – półfinalista VII edycji programu Hell’s Kitchen

Kameralna grupa – tylko 12 miejsc !

 

PROGRAM KURSU 

1.Techniki krojenia i posługiwanie się sprzętami w kuchni

Data: 27.04.2024 r.
Godzina rozpoczęcia: 10.00 (ok. 4 godziny)
Prowadzący: Hubert Jabłońśki

Część teoretyczna:

  • Jak rozpoznać i dobrać pod siebie dobry nóż 
  • Jaką ostrzałkę wybrać do swoich noży
  • Do czego powinny nam służyć konkretne rodzaje noży i dlaczego powinniśmy korzystać z kilku rodzajów
  • Jaki sprzęt manualny oraz elektryczny jest w kuchni niezbędny

Część praktyczna:

  • Jak prawidłowo naostrzyć nóż
  • Siekanie ziół
  • Techniki krojenia warzyw 
  • Techniki filetowania owoców 
  • Technika obierania krewetek 
  • Przygotowujemy zupę minestrone z krewetkami i emulsją z natki pietruszki
  • Przygotowujemy makaron naleśnikowy z pomarańczami i espumą miętowo-imbirową

2. Zupy i buliony

Data: 12.05.2024 r.
Godzina rozpoczęcia: 10.00 (ok. 4 godziny)
Prowadzący: Damian Marchlewicz

Część teoretyczna:

  • Przygotowanie bulionów: warzywnego, wołowego i drobiowego
  • Zupy zimne

Część praktyczna:

  • Tradycyjny rosół
  • Chłodnik litewski (zupa bez bulionu)
  • Francuska zupa cebulowa na bulionie wołowym
  • Łódzka zalewajka (na bulionie grzybowo-wieprzowym) z jajem 

3.Drób 

Data: 15.06.2024 r.
Godzina rozpoczęcia: 10.00 (ok. 4 godziny)
Prowadzący: Hubert Jabłońśki

Część teoretyczna:

  • Po jaki rodzaj drobiu sięgać do konkretnych potraw
  • Czym różnią się konkretne części drobiu
  • Na co zwracać uwagę przy zakupie mięsa drobiowego
  • Jak należy przechowywać mięso drobiowe
  • Jak należy marynować drób
  • Omówienie sposobów przyrządzania drobiu
  • Omówienie połączeń smakowych pasujących do drobiu

Część praktyczna:

  • Trybowanie kaczki
  • Przygotowanie nóżek z kaczki pieczonych i duszonych w czerwonym winie z suszonymi śliwkami, sosem z prażonych jabłek i pieczonymi warzywami korzeniowymi
  • Przygotowanie grillowanej piersi z kaczki
  • Przygotowanie szybkich nuggetsów z kurczaka w cebulowej panierce

4. Ryby

Data: 9.07.2024 r.
Godzina rozpoczęcia: 10.00 (ok. 4 godziny)
Prowadzący: Hubert Jabłoński

Część teoretyczna:

  • Na jakie rodzaje dzielimy ryby
  • Czym powinniśmy się kierować przy ich zakupie oraz na co zwracać uwagę
  • Jak należy przechowywać ryby
  • Jakie marynaty pasują do ryb
  • Na jakie sposoby możemy przygotować ryby
  • Jakie ryby możemy jeść na surowo

Część praktyczna:

  • Obieranie i czyszczenie ryby
  • Filetowanie ryby i kontrola jej świeżości
  • Przygotowanie orientalnego tatara z tuńczyka z pastą awokado i siekanym pomidorem
  • Przygotowanie ragout warzywnego z duszoną makrelą i świeżymi ziołami na rybnym bulionie

5. Warzywa

Data: 6.08.2024 r.
Godzina rozpoczęcia: 10.00 (ok. 4 godziny)
Prowadzący: Hubert Jabłoński
 

Część teoretyczna:

  • Jak wybrać dobre warzywa i owoce w sklepie
  • Jak rozpoznać płeć papryki i na co ona wpływa
  • Dlaczego warto sięgać po sezonowe warzywa i owoce
  • Jakie warzywa i owoce przechowywać w lodówce, a które zdecydowanie poza nią
  • Jakie są sposoby przyrządzania warzyw
  • Jak można przechowywać warzywa i owoce w słoikach

Część praktyczna:

  • Łatwe patenty na obieranie warzyw i owoców
  • Przygotowujemy guacamole na grzance z jajkiem pochetowym
  • Przygotowanie blanszowanych warzyw z sosem beszamelowym
  • Przygotowujemy szarpaną wieprzowinę z boczniaków z pitą i kolendrą
  • Kiszenie ogórków

6. Wołowina

Data: 14.09.2024 r.
Godzina rozpoczęcia: 10.00 (ok. 4 godziny)
Prowadzący: Damian Marchlewicz

Część teoretyczna:

  • Budowa i wybór mięsa
  • Podział tuszy na elementy najbardziej przydatne
  • Metody obróbki cieplnej wołowiny: gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie

Część praktyczna:

  • Tatar wołowy z marynowanymi rydzami i musztardą francuską
  • Burger wołowy z własnym dżemem z boczku 
  • Duszona wołowina z grzybami 

7. Dania mączne

Data: 12.10.2024 r.
Godzina rozpoczęcia: 10.00 (ok. 4 godziny)
Prowadzący: Damian Marchlewicz

Część teoretyczna:

  • Rodzaje i podział mąk
  • Dobór dodatków do potraw mącznych
  • Najczęstsze błędy popełniane przy przygotowywaniu dań mącznych

Część praktyczna:

  • aksamitne i mega smaczne naleśniki na maśle
  • Pierogi ruskie z karmelizowaną cebulą
  • Klasyczne kopytka z okrasą
  • Klasyczne leniwe z palonym masłem, bułką tartą i cukrem

8.Nabiał

Data: 9.11.2024 r.
Godzina rozpoczęcia: 10.00 (ok. 4 godziny)
Prowadzący: Damian Marchlewicz

Część teoretyczna:

  • Napoje mleczne fermentowane: kefir, jogurty, maślanki, serwatka, śmietana i śmietanka – ogólna charakterystyka
  • Śmietana i śmietanka – różnice
  • Sery: sery podpuszczkowe, sery twarogowe, sery kwasowo-podpuszczkowe – ogólna charakterystyka, wartości odżywcze, rodzaje oraz zastosowanie

Część praktyczna:

  • Własnoręcznie zrobiony twaróg z ziołami
  • Sos serowy do nachosów 
  • Grzyby w śmietanie (jak używać śmietany do sosu) z tagliatelle
  • Kluski z wędzonego twarogu z sosem z gorgonzoli z pieczoną gruszką

Wyślij zgłoszenie

Miesięczny koszt zajęć 300 zł. *

Cena za kurs (8 zajęć): 2400 zł 

*obowiązują zapisy na cały kurs

10% rabatu za płatność z góry. Możliwa płatność w ratach (szczegóły do indywidualnego ustalenia).