KURSY

Nastolatki gotują IV edycja – Październik 2024

Ferie z Baccaro

Kulinarne ABC dla Dorosłych

Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Tego Mi Trzeba!

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Społeczna odpowiedzialność biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Sklep

Kontakt

KUCHNIA JEROZOLIMY – JEDZENIE ŁĄCZY!

Data

22 wrz 2024

Godzina

11:00 - 15:00

Koszt

320,00 PLN

W trakcie warsztatu opowiem trochę o kuchni Jerozolimy, która łączy w sobie wiele naleciałości arabskich z różnych zakątków bliskiego wschodu. Niektóre potrawy zależnie od pochodzenia różni czasem tylko jeden składnik, a wszystko ma swoją historię, jednak niezależnie od tych różnic kuchnia Jerozolimy łączy – ludzi, produkty i wprost wybuchające smakiem i aromatem dania. Kilka z nich, które będą doskonale oddawać klimat jerozolimskich ulic nauczymy się gotować wspólnie. Będą one świetną podstawą do wykorzystania w swojej kuchni na małe i duże przyjęcia do przygotowania stołu z mezze.

Menu:

1. Sałatka z pieczonej dyni piżmowej z tahina i za’atarem – przygotujemy tradycyjną przystawkę i nauczymy się robić tahinę i za’atar, które wykorzystamy też w reszcie dań

2. Baba ghanoush

3. Hummus doskonały

4. Tobbouleh

5. Pieczone ziemniaki z karmelem i suszonymi śliwkami

ABC naszych warsztatów

* Fartuchy, sprzęty, produkty przygotowujemy my. Ty zabierz ze sobą dobry humor 🙂

* Pracujesz pod okiem Prowadzącego indywidualnie lub w małych grupach (2 os) Zależy nam na jakości spotkania – max. ilość uczestników to 12 osób.

* Lampka wina, kawa, herbata, woda z cytryną i miętą to nasz gościnny standard.

Uwaga! Może się zdarzyć, że nie zjesz wszystkiego. Prosimy zabierz ze sobą na wszelki wypadek pojemnik.


baccaro

Organizator

baccaro

Prowadzący

Monika Kochanek
Monika Kochanek

w dorosłe życie weszła studiując filozofię na łódzkim uniwersytecie, a żeby się utrzymać dorabiała w nieistniejącym już klubie Stereo Krogs, w którym zaczęła się jej przygoda z gastronomią. Studiów nie ukończyła, podobnie jak pracy w gastronomii, w której realizuje się i rozwija do dziś! Pracowała w znanych łódzkich restauracjach: Piknik, Mitmi, Spółdzielnia, czy Motywy, przez kilka lat szlifowała warsztat w Krakowie, m.in. w restauracji z wyróżnieniem Michellin Ancora oraz w kilku włoskich restauracjach, dzięki czemu kuchnia włoska nie ma dla niej tajemnic. Powróciła do Łodzi, gdzie zdobyte doświadczenie pozwoliło jej objąć stanowisko szefa kuchni w restauracji najpierw w bistro Williamsburg, a niewiele później w Klubie Wino. Odkąd zaczęła gotować przeczytała setki książek kucharskich i tysiące numerów gazet branżowych, była uczestniczą wielu szkoleń i warsztatów, z których czerpała inspirację i świadomość, co jest naprawdę ważne w pracy z ludźmi i dla ludzi. Dwa lata temu postanowiła porzucić gotowanie mięsa oraz ryb i zaczęła rozwijać swój warsztat w kuchni roślinnej, która stała się jej konikiem. Prowadziła kilka warsztatów w przestrzeni na ul. Piotrkowskiej 217 oraz w muzeum sztuki w Łodzi. Marzy o własnej restauracji, w której będzie łączyła nowoczesne techniki i zdobytą wiedzę, aby serwować kuchnię roślinną w najlepszym wydaniu, miłość do wina i pasję do przyjmowania gości najlepiej jak to możliwe.