KURSY
Nastolatki gotują IV edycja – Październik 2024
Ferie z Baccaro
Kulinarne ABC dla Dorosłych
Warsztaty kulinarne
Imprezy prywatne
Tego Mi Trzeba!
Vouchery
dla biznesu
Spotkania integracyjne
Przestrzeń do wynajęcia
Zestawy prezentowe
Społeczna odpowiedzialność biznesu
Warsztaty kulinarne
Imprezy prywatne
wyjazdy kulinarne
Vouchery
Spotkania integracyjne
Przestrzeń do wynajęcia
Zestawy prezentowe
Społeczna odpowiedzialność biznesu
O nas
Warsztaty
Prowadzący
Vouchery
Przepisy
Galeria
Kontakt
Nastolatki gotują IV edycja – Październik 2024
Ferie z Baccaro
Kulinarne ABC dla Dorosłych
Kuchnia arabska – dwa proste słowa, które opisują różnorodność, bajeczne kolory i nieokiełznane smaki i zapachy. Te słowa konkretnie i szybko łączą około dwudziestu krajów położonych na dwóch kontynentach. Kraje o różnych tradycjach kulinarnych i innych produktach lokalnych. Co je łączy? Na pewno język i religia z jej wymogami kulinarnymi. Podobny jest też porządek posiłku (obiadu i kolacji): mezze (różnorodne przystawki), zupa, danie mięsne lub rybne z warzywami. Później deser i kawa lub słodka miętowa herbata. Trochę trudno powiedzieć gdzie przebiega granica kulinarna danego kraju, skąd dokładnie pochodzi jakaś potrawa, chociażby słynny nierozstrzygnięty do dziś spór o rodowód falafela. Jedno jest pewne jest to kuchnia bardzo zdrowa, bogata w składniki i gwarantująca bogactwo smaków, głównie dzięki przyprawom. Ważna jest też celebracja posiłków – nikt się nie spieszy, posiłek jest pretekstem do spotkania, rozmowy i bycia razem. Jedzenie w samotności jest jednym z nieszczęść mogących spotkać człowieka.
Przygotujecie :
ABC naszych warsztatów.
* Fartuchy, sprzęty, produkty przygotowujemy my. Ty zabierz ze sobą dobry humor 🙂
* Pracujesz pod okiem Prowadzącego indywidualnie lub w małych grupach (2 os) Zależy nam na jakości spotkania – max. ilość uczestników to 12 osób.
* Lampka wina, kawa, herbata, woda z cytryną i miętą to nasz gościnny standard.
Uwaga! Może się zdarzyć, że nie zjesz wszystkiego. Prosimy zabierz ze sobą na wszelki wypadek pojemnik.
Przypadek albo przeznaczenie chciały połączyć Polskę z Maroko i tak jakoś się stało, że wydarzyło się to poprzez kuchnię. Od kilku lat prowadzimy warsztaty i snujemy opowieści o magii codzienności ukrytej w smakach, zapachach i kolorach. Staramy się przekazać nie tylko przepis ale też cząstkę nas i naszego sposobu na chwilę zatrzymania się w pośpiechu i rzeczywistości. To, co uwielbiamy w kuchni Magrebu i Maszreku to celebracja posiłku – nikt się nie spieszy, posiłek jest pretekstem do spotkania, rozmowy i bycia razem. Jedzenie w samotności jest jednym z nieszczęść mogących spotkać człowieka, o czym mówi jedno z najczęściej powtarzanych przysłów arabskich.