KURSY

Nastolatki gotują

II Edycja – styczeń 2024.

III Edycja – kwiecień 2024.

Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Tego Mi Trzeba!

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Społeczna odpowiedzialność biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Sklep

Kontakt

Kuchnia arabska

Data

18 wrz 2021

Godzina

16:00 - 20:00

Koszt

260,00 PLN

Kuchnia arabska – dwa proste słowa, które opisują różnorodność, bajeczne kolory i nieokiełznane smaki i zapachy. Te słowa konkretnie i szybko łączą około dwudziestu krajów położonych na dwóch kontynentach. Kraje o różnych tradycjach kulinarnych i innych produktach lokalnych. Co je łączy? Na pewno język i religia z jej wymogami kulinarnymi. Podobny jest też porządek posiłku (obiadu i kolacji): mezze (różnorodne przystawki), zupa, danie mięsne lub rybne z warzywami. Później deser i kawa lub słodka miętowa herbata. Trochę trudno powiedzieć gdzie przebiega granica kulinarna danego kraju, skąd dokładnie pochodzi jakaś potrawa, chociażby słynny nierozstrzygnięty do dziś spór o rodowód falafela. Jedno jest pewne jest to kuchnia bardzo zdrowa, bogata w składniki i gwarantująca bogactwo smaków, głównie dzięki przyprawom. Ważna jest też celebracja posiłków – nikt się nie spieszy, posiłek jest pretekstem do spotkania, rozmowy i bycia razem. Jedzenie w samotności jest jednym z nieszczęść mogących spotkać człowieka.

Przygotujecie :

  1. Chleb arabski
  2. MUHAMMARA syryjska pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich
  3. KURCZAK FATOUSH
  4. Sałatka z pomidorów, kaszy bulgur i pestek granatu
  5. kulki z KEFTY (mielonej wołowiny) z okrą i ciecierzycą w sosie pomidorowym.
  6. Muhalabiyah – pudding mleczny z wodą różaną i pomarańczową

 

ABC naszych warsztatów.

* Fartuchy, sprzęty, produkty przygotowujemy my. Ty zabierz ze sobą dobry humor 🙂

* Pracujesz pod okiem Prowadzącego indywidualnie lub w małych grupach (2 os) Zależy nam na jakości spotkania – max. ilość uczestników to 12 osób.

* Lampka wina, kawa, herbata, woda z cytryną i miętą to nasz gościnny standard.

Uwaga! Może się zdarzyć, że nie zjesz wszystkiego. Prosimy zabierz ze sobą na wszelki wypadek pojemnik.


baccaro

Organizator

baccaro

Prowadzący

DOROTA I JALIL HADRAMI
DOROTA I JALIL HADRAMI

Przypadek albo przeznaczenie chciały połączyć Polskę z Maroko i tak jakoś się stało, że wydarzyło się to poprzez kuchnię. Od kilku lat prowadzimy warsztaty i snujemy opowieści o magii codzienności ukrytej w smakach, zapachach i kolorach. Staramy się przekazać nie tylko przepis ale też cząstkę nas i naszego sposobu na chwilę zatrzymania się w pośpiechu i rzeczywistości. To, co uwielbiamy w kuchni Magrebu i Maszreku to celebracja posiłku – nikt się nie spieszy, posiłek jest pretekstem do spotkania, rozmowy i bycia razem. Jedzenie w samotności jest jednym z nieszczęść mogących spotkać człowieka, o czym mówi jedno z najczęściej powtarzanych przysłów arabskich.