dla biznesu
Spotkania integracyjne
Przestrzeń do wynajęcia
Zestawy prezentowe
Społeczna odpowiedzialność biznesu
Warsztaty kulinarne
Imprezy prywatne
wyjazdy kulinarne
Travel&cook
Vouchery
Spotkania integracyjne
Przestrzeń do wynajęcia
Zestawy prezentowe
Społeczna odpowiedzialność biznesu
O nas
Warsztaty
Prowadzący
Vouchery
Przepisy
Galeria
Kontakt
Kuchnia arabska – dwa proste słowa, które opisują różnorodność, bajeczne kolory i nieokiełznane smaki i zapachy. Te słowa konkretnie i szybko łączą około dwudziestu krajów położonych na dwóch kontynentach. Kraje o różnych tradycjach kulinarnych i innych produktach lokalnych. Co je łączy? Na pewno język i religia z jej wymogami kulinarnymi. Podobny jest też porządek posiłku (obiadu i kolacji): mezze (różnorodne przystawki), zupa, danie mięsne lub rybne z warzywami. Później deser i kawa lub słodka miętowa herbata. Trochę trudno powiedzieć gdzie przebiega granica kulinarna danego kraju, skąd dokładnie pochodzi jakaś potrawa, chociażby słynny nierozstrzygnięty do dziś spór o rodowód falafela. Jedno jest pewne jest to kuchnia bardzo zdrowa, bogata w składniki i gwarantująca bogactwo smaków, głównie dzięki przyprawom. Ważna jest też celebracja posiłków – nikt się nie spieszy, posiłek jest pretekstem do spotkania, rozmowy i bycia razem. Jedzenie w samotności jest jednym z nieszczęść mogących spotkać człowieka.
Przygotujecie :
ABC naszych warsztatów.
* Fartuchy, sprzęty, produkty przygotowujemy my. Ty zabierz ze sobą dobry humor 🙂
* Pracujesz pod okiem Prowadzącego indywidualnie lub w małych grupach (2 os) Zależy nam na jakości spotkania – max. ilość uczestników to 12 osób.
* Lampka wina, kawa, herbata, woda z cytryną i miętą to nasz gościnny standard.
Uwaga! Może się zdarzyć, że nie zjesz wszystkiego. Prosimy zabierz ze sobą na wszelki wypadek pojemnik.
Przypadek albo przeznaczenie chciały połączyć Polskę z Maroko i tak jakoś się stało, że wydarzyło się to poprzez kuchnię. Od kilku lat prowadzimy warsztaty i snujemy opowieści o magii codzienności ukrytej w smakach, zapachach i kolorach. Staramy się przekazać nie tylko przepis ale też cząstkę nas i naszego sposobu na chwilę zatrzymania się w pośpiechu i rzeczywistości. To, co uwielbiamy w kuchni Magrebu i Maszreku to celebracja posiłku – nikt się nie spieszy, posiłek jest pretekstem do spotkania, rozmowy i bycia razem. Jedzenie w samotności jest jednym z nieszczęść mogących spotkać człowieka, o czym mówi jedno z najczęściej powtarzanych przysłów arabskich.