KURSY
Nastolatki gotują IV edycja – Listopad 2024
Warsztaty kulinarne
Imprezy prywatne
Tego Mi Trzeba!
Vouchery
dla biznesu
Spotkania integracyjne
Przestrzeń do wynajęcia
Zestawy prezentowe
Społeczna odpowiedzialność biznesu
Warsztaty kulinarne
Imprezy prywatne
wyjazdy kulinarne
Vouchery
Spotkania integracyjne
Przestrzeń do wynajęcia
Zestawy prezentowe
Społeczna odpowiedzialność biznesu
O nas
Warsztaty
Prowadzący
Vouchery
Przepisy
Galeria
Kontakt
Nastolatki gotują IV edycja – LISTOPAD 2024
III Edycja – kwiecień 2024
W trakcie warsztatów przygotujecie :
1. Pita – ciasto podobno do ciasta burek czyli jego kolejna odmiana, która możemy faszerować z różnymi farszami. Przygotujemy 2 rodzaje farszów – na słodko i na słono.
2. Prebranac – fasola zapiekana na gęsto z porem, cebulą, marchewką. Przyprawiona papryką, solą, liściem laurowym i innymi przyprawami typowymi dla kuchni bałkańskiej. Smaczne danie :), które jest jednocześnie wege, ale można go również podawać z mięsem.
3. Sogan dolma – faszerowana cebula z mięsem mielonym oraz ryżem. Przyprawiona kuminem, miętą, pastą paprykową, pastą pomidorową, cebulą, cytryną. Gotowana na małym ogniu. Potrawa o bardzo nietypowym smaku.
4. Faszerowana czerwona podłużna papryka. Faszerowana serem i jajkami. Smażona na patelni. Stanowi przystawkę na bałkańskim stole, którą można podać na zimno lub na ciepło. Smak i zapach otwierają apetyt 🙂
ABC naszych warsztatów.
* Fartuchy, sprzęty, produkty przygotowujemy my. Ty zabierz ze sobą dobry humor 🙂
* Pracujesz pod okiem Prowadzącego indywidualnie lub w małych grupach (2 os) Zależy nam na jakości spotkania – max. ilość uczestników to 12 osób.
* Lampka wina, kawa, herbata, woda z cytryną i miętą to nasz gościnny standard.
Uwaga! Może się zdarzyć, że nie zjesz wszystkiego. Prosimy zabierz ze sobą na wszelki wypadek pojemnik.
Urodziła się i wychowała na Bałkanach, a dokładnie w krajach byłej Jugosławii. Jest miłośniczką podróżowania i gotowania. Od 15 lat pracuje jako pilot wycieczek. Oprowadzając turystów przekazuje im ogromną miłość do swoich krajów. Opowiada o tradycji, historii i lokalnych przysmakach. Jej potrzeba, za przekazywaniem wiedzy opiera się na przedstawieniu tradycji kulinarnej krajów w którym się wychowała, ponieważ uważa, że żeby poznać dany kraj trzeba go poznać u podstaw, a podstawa każdej tradycji oparta jest na kuchni. Jej zdaniem: „Swoje pierwsze doświadczenia zaczynamy od jedzenia. Ta doświadczenia wpływają na nasz gust, kształtują go. Od tego wszystko się zaczyna”. Tanja należy do osób, dla których tradycja kulinarna jest bardzo ważna. Mówi, że lubi jeść i delektować się smakami. Na jej warsztatach jest wesoło i energicznie. Jest to kulinarna podróż po Bałkanach na którą Was zaprasza. Więcej o Tanji można przeczytać na blogu, który prowadzi www.balkanynatalerzu.pl