KURSY

Nastolatki gotują

II Edycja – styczeń 2024.

III Edycja – kwiecień 2024.

Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Tego Mi Trzeba!

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Społeczna odpowiedzialność biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Sklep

Kontakt

Kuchnia bałkańska

Data

20 mar 2022

Godzina

16:00 - 20:00

Koszt

260,00 PLN

W trakcie warsztatów przygotujecie :

1. Pita – ciasto podobno do ciasta burek czyli jego kolejna odmiana, która możemy faszerować z różnymi farszami. Przygotujemy 2 rodzaje farszów – na słodko i na słono.

2. Prebranac – fasola zapiekana na gęsto z porem, cebulą, marchewką. Przyprawiona papryką, solą, liściem laurowym i innymi przyprawami typowymi dla kuchni bałkańskiej. Smaczne danie :), które jest jednocześnie wege, ale można go również podawać z mięsem.

3. Sogan dolma – faszerowana cebula z mięsem mielonym oraz ryżem. Przyprawiona kuminem, miętą, pastą paprykową, pastą pomidorową, cebulą, cytryną. Gotowana na małym ogniu. Potrawa o bardzo nietypowym smaku.

4. Faszerowana czerwona podłużna papryka. Faszerowana serem i jajkami. Smażona na patelni. Stanowi przystawkę na bałkańskim stole, którą można podać na zimno lub na ciepło. Smak i zapach otwierają apetyt 🙂

ABC naszych warsztatów.

* Fartuchy, sprzęty, produkty przygotowujemy my. Ty zabierz ze sobą dobry humor 🙂

* Pracujesz pod okiem Prowadzącego indywidualnie lub w małych grupach (2 os) Zależy nam na jakości spotkania – max. ilość uczestników to 12 osób.

* Lampka wina, kawa, herbata, woda z cytryną i miętą to nasz gościnny standard.

Uwaga! Może się zdarzyć, że nie zjesz wszystkiego. Prosimy zabierz ze sobą na wszelki wypadek pojemnik.


baccaro

Organizator

baccaro

Prowadzący

Tanja Cieśla Ilić
Tanja Cieśla Ilić

Urodziła się i wychowała na Bałkanach, a dokładnie w krajach byłej Jugosławii. Jest miłośniczką podróżowania i gotowania. Od 15 lat pracuje jako pilot wycieczek. Oprowadzając turystów przekazuje im ogromną miłość do swoich krajów. Opowiada o tradycji, historii i lokalnych przysmakach. Jej potrzeba, za przekazywaniem wiedzy opiera się na przedstawieniu tradycji kulinarnej krajów w którym się wychowała, ponieważ uważa, że żeby poznać dany kraj trzeba go poznać u podstaw, a podstawa każdej tradycji oparta jest na kuchni. Jej zdaniem: „Swoje pierwsze doświadczenia zaczynamy od jedzenia. Ta doświadczenia wpływają na nasz gust, kształtują go. Od tego wszystko się zaczyna”. Tanja należy do osób, dla których tradycja kulinarna jest bardzo ważna. Mówi, że lubi jeść i delektować się smakami. Na jej warsztatach jest wesoło i energicznie. Jest to kulinarna podróż po Bałkanach na którą Was zaprasza. Więcej o Tanji można przeczytać na blogu, który prowadzi www.balkanynatalerzu.pl