dla biznesu
Spotkania integracyjne
Przestrzeń do wynajęcia
Zestawy prezentowe
Społeczna odpowiedzialność biznesu
Warsztaty kulinarne
Imprezy prywatne
wyjazdy kulinarne
Travel&cook
Vouchery
Spotkania integracyjne
Przestrzeń do wynajęcia
Zestawy prezentowe
Społeczna odpowiedzialność biznesu
O nas
Warsztaty
Prowadzący
Vouchery
Przepisy
Galeria
Kontakt
Menu warsztatów :
1.Zupa z soczewicy – z kilku składników i przypraw można wyczarować aromatyczną pełną smaków zupę z soczewicy czerwonej pachnącą kuminem. Podobnie jak grzane wino w Polsce zimą tradycyjnie można ją kupić na rynku w Syrii.
2. Maklube – (maqlūba) – tradycyjne na Bliskim Wschodzie. W skład dania wchodzi mięso, ryż oraz smażone bakłażany układane w garnku, które przy serwowaniu potrawy obraca się dnem do góry. Z tego powodu potrawa nosi nazwę Makluba, co dosłownie znaczy „odwrócona (do góry nogami)
3. Sałatka fattusz – lekka orzeźwiająca, lewantyńska sałatka zrobiona z opiekanych lub smażonych kawałków arabskiego chleba(pita) w połączeniu z mieszaną zieleniną i innymi warzywami, takimi jak rzodkiewki ,ogórki, granat i pomidory.
4. Hummus – arabska przekąska na spotkania z przyjaciółmi, podana w sposób libański z pomidorkami, dobry hummus musi być lekko kwaskowaty, z wyczuwalnym smakiem czosnku i oliwy
5. Deser Halawe dzibin – ser mozzorella nadziewany twarożkiem. Halawet el Jibn to wykwintny deser składający się z sera i kaszy manny, polany syropem cukrowym o cudownym zapachu dzikich kwiatów z pomarańczy, posypany pistacjami idealny na każdą okazję.
ABC naszych warsztatów.
* Fartuchy, sprzęty, produkty przygotowujemy my. Ty zabierz ze sobą dobry humor 🙂
* Pracujesz pod okiem Prowadzącego indywidualnie lub w małych grupach (2 os) Zależy nam na jakości spotkania – max. ilość uczestników to 12 osób.
* Lampka wina, kawa, herbata, woda z cytryną i miętą to nasz gościnny standard.
Uwaga! Może się zdarzyć, że nie zjesz wszystkiego. Prosimy zabierz ze sobą na wszelki wypadek pojemnik.
Pół Polka - pół Syryjka. Pochodzi z Aleppo - jednego z najstarszych miast Bliskiego Wschodu. Wychowała się w Aleppo, przyjechała do Polski w 2013 roku. Ze względu na trwającą w Syrii wojnę została w Warszawie. Jest mentorką kulturową, bardzo lubi gotować. Prowadziła już kilkadziesiąt warsztatów kulinarnych, podczas których opowiadała o kulturze i zwyczajach, jak przyrządzać zdrowe i pyszne syryjskie potrawy. Oprócz tego prowadzi także warsztaty kulturowe, podczas których opowiada o kulturze arabskiej i syryjskiej oraz kulturze islamu z muzyką arabską w tle. Pracuję jako tłumacz w różnych instytucjach NGO.