KURSY

Nastolatki gotują

II Edycja – styczeń 2024.

Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Tego Mi Trzeba!

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Społeczna odpowiedzialność biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Sklep

Kontakt

Kuchnia syryjska

Data

12 mar 2022

Godzina

16:00 - 20:00

Koszt

260,00 PLN

Menu warsztatów :

1.Zupa z soczewicy – z kilku składników i przypraw można wyczarować aromatyczną pełną smaków zupę z soczewicy czerwonej pachnącą kuminem. Podobnie jak grzane wino w Polsce zimą tradycyjnie można ją kupić na rynku  w Syrii.

2. Maklube – (maqlūba) – tradycyjne na Bliskim Wschodzie. W skład dania wchodzi mięso, ryż oraz smażone bakłażany układane w garnku, które przy serwowaniu potrawy obraca się dnem do góry. Z tego powodu potrawa nosi nazwę Makluba, co dosłownie znaczy „odwrócona (do góry nogami)

3. Sałatka fattusz – lekka orzeźwiająca, lewantyńska sałatka zrobiona z opiekanych lub smażonych kawałków arabskiego chleba(pita) w połączeniu z mieszaną zieleniną i innymi warzywami, takimi jak rzodkiewki ,ogórki, granat i pomidory.

4. Hummus – arabska przekąska na spotkania z przyjaciółmi, podana w sposób libański z pomidorkami, dobry hummus musi być lekko kwaskowaty, z wyczuwalnym smakiem czosnku i oliwy

5. Deser Halawe dzibin – ser mozzorella nadziewany twarożkiem. Halawet el Jibn to wykwintny deser składający się z sera i kaszy manny, polany syropem cukrowym o cudownym zapachu dzikich kwiatów z pomarańczy, posypany pistacjami idealny na każdą okazję.

 

ABC naszych warsztatów.

* Fartuchy, sprzęty, produkty przygotowujemy my. Ty zabierz ze sobą dobry humor 🙂

* Pracujesz pod okiem Prowadzącego indywidualnie lub w małych grupach (2 os) Zależy nam na jakości spotkania – max. ilość uczestników to 12 osób.

* Lampka wina, kawa, herbata, woda z cytryną i miętą to nasz gościnny standard.

Uwaga! Może się zdarzyć, że nie zjesz wszystkiego. Prosimy zabierz ze sobą na wszelki wypadek pojemnik.


baccaro

Organizator

baccaro

Prowadzący

Karima Kanjo
Karima Kanjo

Pół Polka - pół Syryjka. Pochodzi z Aleppo - jednego z najstarszych miast Bliskiego Wschodu. Wychowała się w Aleppo, przyjechała do Polski w 2013 roku. Ze względu na trwającą w Syrii wojnę została w Warszawie. Jest mentorką kulturową, bardzo lubi gotować. Prowadziła już kilkadziesiąt warsztatów kulinarnych, podczas których opowiadała o kulturze i zwyczajach, jak przyrządzać zdrowe i pyszne syryjskie potrawy. Oprócz tego prowadzi także warsztaty kulturowe, podczas których opowiada o kulturze arabskiej i syryjskiej oraz kulturze islamu z muzyką arabską w tle. Pracuję jako tłumacz w różnych instytucjach NGO.