KURSY

Nastolatki gotują IV edycja – Październik 2024

Ferie z Baccaro

Kulinarne ABC dla Dorosłych

Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Tego Mi Trzeba!

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Społeczna odpowiedzialność biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Sklep

Kontakt

Kuchnia włoska i wino

Data

20 kwi 2024

Godzina

11:00 - 15:00

Koszt

320,00 PLN

Menu warsztatów: 

1. Impepata di cozze – łatwy i pyszny przepis na mule gotowane w winie i pieprzu z dodatkiem pietruszki.                          Typowy przepis kuchni z regionu Kampania. Do serwowania z bagietką lub innym białym pieczywem.

2. Risotto al prosecco con gamberi flambe’ – ten przepis jest wyjątkowy bo ryż gotuje na Prosecco

3. Penne alla vodka – bardzo znany i lubiany przepis z lat 80 na makaron penne z sosem pomidorowym pancettą, smietaną i dodatkiem wódki.

4. Castagnaccio – czyli “baldino” lub “pattona”, to typowe ciasto przygotowany z mąki kasztanowej i wzbogacony rodzynkami (w wersji Nico ze skórkami pomarańczy), orzeszkami pinii, orzechami włoskimi i rozmarynem.

 

 ABC naszych warsztatów.

* Fartuchy, sprzęty, produkty przygotowujemy my. Ty zabierz ze sobą dobry humor 🙂

* Pracujesz pod okiem Prowadzącego indywidualnie lub w małych grupach (2 os) Zależy nam na jakości spotkania – max. ilość uczestników to 12 osób.

* Kawa, herbata, woda z cytryną i miętą to nasz gościnny standard.

Uwaga! Może się zdarzyć, że nie zjesz wszystkiego. Prosimy zabierz ze sobą na wszelki wypadek pojemnik.


baccaro

Organizator

baccaro

Prowadzący

Nico Palladini
Nico Palladini

Urodzony w Rzymie. W Polsce mieszka od 13 lat. Od lat z pasją zajmuje się kuchnią swojego kraju, a od 2012 roku wszystkich tajników kuchni włoskiej uczy tu w Polsce. Początkowo współpracował z Republiką Słoneczną w Poznaniu, następnie przeniósł się do Warszawy i z dużym sukcesem rozpoczął współpracę z Instytutem Sztuki Kulinarnej / Skład Bananów. Współpracuje również z Włoska Akademia Kulinarną w Warszawie i ze Studiem Kulinarnym Cookiness we Wrocławiu. Miłośnicy Bel Paese będą mieli okazję poznać nie tylko techniki stosowane w kuchni, ale także wszelkie ciekawostki związane z kuchnią regionalną i związanymi z nią legendami. Jego pasja są również wina, od 2023 roku jest certyfikowanym sommelier.