KURSY

Nastolatki gotują IV edycja – Październik 2024

Ferie z Baccaro

Kulinarne ABC dla Dorosłych

Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Tego Mi Trzeba!

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Społeczna odpowiedzialność biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Sklep

Kontakt

KUCHNIA SEZONOWA – PRZEDWIOŚNIE!

Data

02 mar 2025

Godzina

11:00 - 16:00

Koszt

320,00 PLN

Kuchnia roślinna to temat, który od dawna jest na językach wielu, ale nie każdy potrafi języki zadowolić. Postanowiłam więc, że najwyższy czas to odmienić i pokazać jakie możliwości w kuchni daje nam świat roślin. W zależności od sezonu, w najlepszym momencie, mamy w Polsce dostęp do prawie pięciuset produktów pochodzenia roślinnego, które możemy wykorzystywać w naszych daniach, a przecież do tego dochodzą jeszcze produkty z innych krajów oraz przetwory i wytwory, których dostępność również jest ogromna. Mamy więc nieograniczone możliwości! Na warsztatach zajmiemy się przygotowaniem różnorodnego menu, które będzie idealną opcją do powtórzenia w domu przy specjalnej okazji lub do wybrania pojedynczych pozycji na co dzien. Będą to klasyczne potrawy z lekkim autorskim twistem w wydaniu roślinnym, które zadowolą każdego bez względu na codzinnie upodobania kulinarne, bo przecież nie będziemy się ograniczać… Prawda? 🙂

Menu:

1. Marchewki i buraki różnych odmian pieczone w skórce / pasta z palonego bakłażana z tahiną / zaatar z tymiankiem / oliwa

2. Barszcz Ukraiński z fasolą wrzawską według przepisu Babci Heleny spod Kijowa, czyli wszystko o czym marzysz w zupie, ale bałeś się połączyć 🙂

3. Boeuf Pleurotes Bourgogne, czyli boczniaki po burgundzku / muślinowe puree z ziemniaków z musztardą francuską / kalarepa z olejem koperkowym i czarnuszką

4. Strudel wiedeński ze starymi odmianami jabłek i migdałami – przygotowujemy wspólnie!

 

ABC naszych warsztatów

* Fartuchy, sprzęty, produkty przygotowujemy my. Ty zabierz ze sobą dobry humor 🙂

* Pracujesz pod okiem Prowadzącego indywidualnie lub w małych grupach (2 os) Zależy nam na jakości spotkania – max. ilość uczestników to 12 osób.

* Kawa, herbata, woda z cytryną i miętą to nasz gościnny standard.

Uwaga! Może się zdarzyć, że nie zjesz wszystkiego. Prosimy zabierz ze sobą na wszelki wypadek pojemnik.


baccaro

Organizator

baccaro

Prowadzący

Monika Kochanek
Monika Kochanek

w dorosłe życie weszła studiując filozofię na łódzkim uniwersytecie, a żeby się utrzymać dorabiała w nieistniejącym już klubie Stereo Krogs, w którym zaczęła się jej przygoda z gastronomią. Studiów nie ukończyła, podobnie jak pracy w gastronomii, w której realizuje się i rozwija do dziś! Pracowała w znanych łódzkich restauracjach: Piknik, Mitmi, Spółdzielnia, czy Motywy, przez kilka lat szlifowała warsztat w Krakowie, m.in. w restauracji z wyróżnieniem Michellin Ancora oraz w kilku włoskich restauracjach, dzięki czemu kuchnia włoska nie ma dla niej tajemnic. Powróciła do Łodzi, gdzie zdobyte doświadczenie pozwoliło jej objąć stanowisko szefa kuchni w restauracji najpierw w bistro Williamsburg, a niewiele później w Klubie Wino. Odkąd zaczęła gotować przeczytała setki książek kucharskich i tysiące numerów gazet branżowych, była uczestniczą wielu szkoleń i warsztatów, z których czerpała inspirację i świadomość, co jest naprawdę ważne w pracy z ludźmi i dla ludzi. Dwa lata temu postanowiła porzucić gotowanie mięsa oraz ryb i zaczęła rozwijać swój warsztat w kuchni roślinnej, która stała się jej konikiem. Prowadziła kilka warsztatów w przestrzeni na ul. Piotrkowskiej 217 oraz w muzeum sztuki w Łodzi. Marzy o własnej restauracji, w której będzie łączyła nowoczesne techniki i zdobytą wiedzę, aby serwować kuchnię roślinną w najlepszym wydaniu, miłość do wina i pasję do przyjmowania gości najlepiej jak to możliwe.