Najprościej powiedzieć o ramenie, że to makaron z aromatycznym bulionem oraz specjalnie przygotowanymi dodatkami. Na warsztatach nauczymy się:
- gotować bulion
- przygotujemy makaron i omówimy jego rodzaje
- przygotujemy i omówimy dodatki wraz z używanym tare, czyli sosem / pastą nadającą charakter ramen i często kwalifikującą rodzaj ramen oraz japońskie nazewnictwo i rodzaje dodatków
- oleje smakowe
Menu:
1. Miso ramen z Hokkaido – klasyczny ramen z mieszanką past miso z tłuczonym sezamem, olejem sezamowym i chilli
dodatki:
- pieczona dynia
- kukurydza w tempurze
- liście kapusty pakczoj
- kiełki fasoli mung
- dymka
- nori
- makaron
2. Shoyu Ramen – klarowny ramen na bazie kilku gatunków grzybów i sosu sojowego, z dodatkiem oleju z cebulą, imbirem i gruszką
dodatki:
- kluseczki na parze z karmelizowanym selerem
- grzyby enoki i por stir fry
- fermentowany bambus
- marynowany imbir
- wakame
- kiełki groszku cukrowego
- makaron
3. Tantan ramen – gęsty, kremowy, ostry ramen z dodatkiem pieprzu syczuańskiego, aby podkreślić jego charakter, z fermentowaną pastą z czarnej fasoli
dodatki:
- marynowany i smażony tempeh
- pakczoj stir fry
- marynowane jajo na półmiękko
- kiełki fasoli mung
- dymka
- gomasio – sezam utarty z wakame, pieprzem syczuańskim i solą