Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Wyjazdy kulinarne

Travel&Cook

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Spoleczna odpowiedzialnosc biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Kontakt

RAMENOWE LOVE

Data

23 - 29 maj 2021

Godzina

16:00 - 20:00

Koszt

220,00 PLN

Najprościej powiedzieć o ramenie, że to makaron z aromatycznym bulionem oraz specjalnie przygotowanymi dodatkami. Na warsztatach nauczymy się:

  • gotować bulion
  • przygotujemy makaron i omówimy jego rodzaje
  • przygotujemy i omówimy dodatki wraz z używanym tare, czyli sosem / pastą nadającą charakter ramen i często kwalifikującą rodzaj ramen oraz japońskie nazewnictwo i rodzaje dodatków
  • oleje smakowe
 Menu:
1. Miso ramen z Hokkaido – klasyczny ramen z mieszanką past miso z tłuczonym sezamem, olejem sezamowym i chilli
 dodatki:
  • pieczona dynia
  • kukurydza w tempurze
  • liście kapusty pakczoj
  • kiełki fasoli mung
  • dymka
  • nori
  • makaron
2. Shoyu Ramen – klarowny ramen na bazie kilku gatunków grzybów i sosu sojowego,  z dodatkiem oleju z cebulą, imbirem i gruszką
 dodatki:
  • kluseczki na parze z karmelizowanym selerem
  • grzyby enoki i por stir fry
  • fermentowany bambus
  • marynowany imbir
  • wakame
  • kiełki groszku cukrowego
  • makaron
3. Tantan ramen – gęsty, kremowy, ostry ramen z dodatkiem pieprzu syczuańskiego, aby podkreślić jego charakter, z fermentowaną pastą z czarnej fasoli
 dodatki:
  • marynowany i smażony tempeh
  • pakczoj stir fry
  • marynowane jajo na półmiękko
  • kiełki fasoli mung
  • dymka
  • gomasio – sezam utarty z wakame, pieprzem syczuańskim i solą

Monika Kochanek

Organizator

Monika Kochanek