KURSY

Nastolatki gotują

II Edycja – styczeń 2024.

III Edycja – kwiecień 2024.

Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Tego Mi Trzeba!

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Społeczna odpowiedzialność biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Sklep

Kontakt

Smaki Maroko

Data

07 maj 2023

Godzina

16:00 - 20:00

Koszt

320,00 PLN

KUCHNIA MAROKAŃSKA

Przepisy obejmują podstawowe dania, które łatwo zrobić w polskich warunkach. Dla polskich kubków smakowych niektóre połączenia smaków będą z pewnością nowością. Bazujemy na przywiezionych z Maroka z przyprawach, tajiny przygotowujemy w prawdziwych marokańskich naczyniach. Zależy nam, żeby na warsztatach choć przez chwilę poczuć klimat marokańskiego domu, który z łatwością po warsztatach można przywoływać we własnym domu.

 

Przygotujecie :

  1. Kanapeczki marokańskie, czyli: batbouty (marokańskie bułeczki) nadziewane kurczakiem i bakłażanem)
  2. Sałatka z kaszą bulgur, pomidorami i granatem
  3. Zielony omlet po berberyjsku (ze szparagami)
  4. Tagine: kofty z hardulą. (mięsne kulki z gulaszem warzywnym)
  5. Harchas (placuszki z semoliny)

 

ABC naszych warsztatów.

* Fartuchy, sprzęty, produkty przygotowujemy my. Ty zabierz ze sobą dobry humor 🙂

* Pracujesz pod okiem Prowadzącego indywidualnie lub w małych grupach (2 os) Zależy nam na jakości spotkania – max. ilość uczestników to 12 osób.

* Lampka wina, kawa, herbata, woda z cytryną i miętą to nasz gościnny standard.

Uwaga! Może się zdarzyć, że nie zjesz wszystkiego. Prosimy zabierz ze sobą na wszelki wypadek pojemnik.


baccaro

Organizator

baccaro

Prowadzący

DOROTA I JALIL HADRAMI
DOROTA I JALIL HADRAMI

Przypadek albo przeznaczenie chciały połączyć Polskę z Maroko i tak jakoś się stało, że wydarzyło się to poprzez kuchnię. Od kilku lat prowadzimy warsztaty i snujemy opowieści o magii codzienności ukrytej w smakach, zapachach i kolorach. Staramy się przekazać nie tylko przepis ale też cząstkę nas i naszego sposobu na chwilę zatrzymania się w pośpiechu i rzeczywistości. To, co uwielbiamy w kuchni Magrebu i Maszreku to celebracja posiłku – nikt się nie spieszy, posiłek jest pretekstem do spotkania, rozmowy i bycia razem. Jedzenie w samotności jest jednym z nieszczęść mogących spotkać człowieka, o czym mówi jedno z najczęściej powtarzanych przysłów arabskich.