KURSY

Nastolatki gotują

II Edycja – styczeń 2024.

III Edycja – kwiecień 2024.

Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Tego Mi Trzeba!

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Społeczna odpowiedzialność biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Sklep

Kontakt

Smaki Maroko

Data

17 wrz 2022

Godzina

16:00 - 20:00

Koszt

260,00 PLN

KUCHNIA MAROKAŃSKA

Przepisy obejmują podstawowe dania, które łatwo zrobić w polskich warunkach. Dla polskich kubków smakowych niektóre połączenia smaków będą z pewnością nowością. Bazujemy na przywiezionych z Maroka z przyprawach, tajiny przygotowujemy w prawdziwych marokańskich naczyniach. Zależy nam, żeby na warsztatach choć przez chwilę poczuć klimat marokańskiego domu, który z łatwością po warsztatach można przywoływać we własnym domu.

 

Przygotujecie :

  1. Chlebek marokański (z patelni): drożdżowy najprostszy i obowiązkowy w każdym marokańskim domu.  Jest podstawą śniadań i dodatkiem do wielu potraw (kawałki chlebka służą za łyżkę). Idealny do wszelakich past i hummusów i oczywiście tajinów.
  2. Zaaluk: pasta z opalanego bakłażana, podstawa marokańskiego mezze, idealny z marokańskim chlebkiem.
  3. Tajine z kurczaka:  zielonych oliwek i kiszonych cytryn. Cytryny kisimy w domu wg przepisu prababci.
  4. Tajine kefta: to zatopione w pomidorowych sosie kulki z wołowiny, z rozprowadzonym na wierzchu jajkiem.
  5. Ghriby: najpopularniejsze w Maroko popękane na wierzchu ciasteczka. Upieczemy ghriby z uprażonego, mielonego sezamu.

ABC naszych warsztatów.

* Fartuchy, sprzęty, produkty przygotowujemy my. Ty zabierz ze sobą dobry humor 🙂

* Pracujesz pod okiem Prowadzącego indywidualnie lub w małych grupach (2 os) Zależy nam na jakości spotkania – max. ilość uczestników to 12 osób.

* Lampka wina, kawa, herbata, woda z cytryną i miętą to nasz gościnny standard.

Uwaga! Może się zdarzyć, że nie zjesz wszystkiego. Prosimy zabierz ze sobą na wszelki wypadek pojemnik.


baccaro

Organizator

baccaro

Prowadzący

DOROTA I JALIL HADRAMI
DOROTA I JALIL HADRAMI

Przypadek albo przeznaczenie chciały połączyć Polskę z Maroko i tak jakoś się stało, że wydarzyło się to poprzez kuchnię. Od kilku lat prowadzimy warsztaty i snujemy opowieści o magii codzienności ukrytej w smakach, zapachach i kolorach. Staramy się przekazać nie tylko przepis ale też cząstkę nas i naszego sposobu na chwilę zatrzymania się w pośpiechu i rzeczywistości. To, co uwielbiamy w kuchni Magrebu i Maszreku to celebracja posiłku – nikt się nie spieszy, posiłek jest pretekstem do spotkania, rozmowy i bycia razem. Jedzenie w samotności jest jednym z nieszczęść mogących spotkać człowieka, o czym mówi jedno z najczęściej powtarzanych przysłów arabskich.