KURSY

Kurs wakacyjny

Nastolatki gotują

II Edycja – styczeń 2024.

III Edycja – kwiecień 2024.

Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Tego Mi Trzeba!

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Społeczna odpowiedzialność biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Sklep

Kontakt

Tradycyjna Kuchnia Zanzibaru

Data

14 sty 2024

Godzina

11:00 - 15:00

Koszt

320,00 PLN

Wyrusz w kulinarną podróż przez serce Zanzibaru, zagłębiając się w sztukę wytwarzania Urojo i tradycyjnego chapati. Uczestnicy wezmą udział w praktycznej nauce, zgłębiając niuanse tworzenia aromatycznej mieszanki Urojo i opanowując miękkie i pyszne chapati. Warsztaty będą dotyczyć tych dwóch kultowych dań z Zanzibaru, a eksploracja obejmie tętniący życiem zanzibarski rynek przypraw. Uczestnicy mogą odkryć i zrozumieć wyjątkowe składniki, które czynią te dania niezwykłymi. Uzupełnieniem warsztatów będą rytmiczne rytmy muzyki suahili, tworząc wciągające i niezapomniane wrażenia z Zanzibaru.

1. Urojo (Zanzibar Mix):Urojo to zupa podawana na śniadanie, zawierająca mieszankę ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków, różnorodnych smażonych przekąsek, takich jak badija, kachori i chrust z manioku, jajek na twardo i przypraw. Koniecznie wykończona chutneyem kokosowym, sosem z tamaryndowca i sosu chili.

2. Tradycyjne Chapati: Nauka przygotowywania idealnego chapati, podstawowego dania kuchni Zanzibaru, znanego z miękkiej konsystencji i zachwycającego smaku. Ciekawa technika przypominająca wyrabianie croissantów odróżnia ten chlebek od innego pieczywa typu “flatbread” z innych zakątków świata.

3. Ryż Pilau z przyprawami zanzibarskimi

4. Deser: Kaimati (słodkie kluski) – Poczuj słodycz Zanzibaru z Kaimati, pysznymi, smażonymi w głębokim tłuszczu słodkimi knedlami. Te złote przysmaki są chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku i pokryte słodkim syropem, co czyni je ulubionym deserem kuchni zanzibarskiej.

 

ABC naszych warsztatów.

* Fartuchy, sprzęty, produkty przygotowujemy my. Ty zabierz ze sobą dobry humor 🙂

* Pracujesz pod okiem Prowadzącego indywidualnie lub w małych grupach (2 os) Zależy nam na jakości spotkania – max. ilość uczestników to 12 osób.

* Kawa, herbata, woda z cytryną i miętą to nasz gościnny standard.

Uwaga! Może się zdarzyć, że nie zjesz wszystkiego. Prosimy zabierz ze sobą na wszelki wypadek pojemnik.


baccaro

Organizator

baccaro

Prowadzący

Gosia Pindych
Gosia Pindych

Absolwentka Ogólnokształcącej Szkoły Plastycznej w Łodzi oraz Architektury i Urbanistyki na Uniwersytecie Artystycznym w Poznaniu, która do profesjonalnej kuchni trafiła w ramach… kary za nadużywanie Instagrama! Ze studenckiego mieszkania, które w przerwach między zajęciami na uczelni stawało się kulinarnym laboratorium, Gosia trafiła na praktyki do profesjonalnej kuchni. Bliscy byli przekonani, że kilka dni ciężkiej pracy w “gastro” otworzy Gosi oczy i pomoże wybrać właściwą ścieżkę. Pomogło. Miesiąc później, ku przerażeniu rodziny, Gosia pożegnała architekturę by oddać się gotowaniu. Concordia Taste w Poznaniu, Bo. Poznań, Krew i Woda w Gdyni czy Senses w Warszawie (jedna z dwóch polskich restauracji nagrodzonych gwiazdką Michelin) to kolejne miejsca, w których dzięki wsparciu doświadczonych i utytułowanych szefów kuchni Gosia mogła rozwijać swoje pasje i zdobywać doświadczenie. Po czterech latach na głębokich wodach profesjonalnej gastronomii, Gosia Pindych wraca do Łodzi.