Włoskie wakacje z Baccaro
Zapraszamy na wakacyjne warsztaty kulinarne, adresowane do młodzieży 13+, która chce uatrakcyjnić sobie wakacje w mieście.
W oparciu o nasze rodzicielskie doświadczenie i dziesiątki godzin współpracy z młodzieżą w studio, przygotowaliśmy wyjątkową ofertę!
Do współpracy zaprosiliśmy profesjonalistów, pasjonatów gotowania i jednocześnie ludzi, którzy mogą realnie inspirować młodych.
Poza gotowaniem nasi prowadzący pasjonują się lub są zawodowo związani ze sportem, sztuką, aktorstwem i architekturą.
Lubimy młodzież i mamy dowody, że ona lubi nas 🙂
Gwarantujemy partnerskie, wspierające podejście i serdeczną atmosferę.
Minimum teorii, maksimum praktyki i duuuuużo pysznego jedzenia.
Zajęcia adresowane do młodych z otwartymi głowami i chęciami na doświadczanie nowych rzeczy. Nie tylko dla osób, które już wiedzą, że gotowanie i jedzenie sprawia im przyjemność 🙂
Wiemy, że wakacje są też po to żeby w końcu się wyspać, dlatego
spotykamy się od poniedziałku do piątku w godzinach 11:00 – 15:00 🙂
Cena za kurs (5 zajęć): 1500 zł
Terminy :
I grupa – 14-18 lipca
II grupa 21-25 lipca
PROGRAM KURSU
Dzień 1 – PISTACCHI czyli PISTACJE WE WŁOSKIEJ KUCHNI
- RUSTICI MASCARPONE PISTACCHI E BURRATA (wypiek z ciasta francuskiego pełen pistacji, mascarpone i bazylii podane z Burratą)
- SPAGHETTI AL PESTO DI PISTACCHI (makaron spaghetti z prawdziwym pesto pistacjowym)
- TIRAMISU’ AL PISTACCHIO (najsłynniejszy włoski deser w wersji pistacjowej)
Dzień 2 – PASTA FRESCA czyli WŁOSKIE MAKARONY KOLOROWE
- TAGLIATELLE NERE AGLIO, OLIO E PEPERONCINO (najprostszy i najbardziej lubiany sos aglio e olio z czarnym makaronem własnoręcznie wyrobionym tagliatelle)
- RAVIOLI ROSA CON POMODORINI E MOZZARELLA (własnoręcznie wyrobione różowe ravioli z farszem z mozzarelli podane z pomidorkami)
- LASAGNE VERDI AL FORMAGGIO (zielone świeże lasagne z beszamelem serowym)
Dzień 3 – ROMA czyli KUCHNIA RZYMSKA
- BUCATINI ALL’ AMATRICIANA (kultowy makaron Bucatini z rzymskim sosem pomidorowym z dodatkiem Guanciale i Pecorino)
- PIZZA ROMANA CON LE PATATE (wśród rzymskim dań zawsze się znajdzie miejsce na kawałek pizzy z ziemniakami, rozmarynem i mozzarellą)
- RISOTTO CACIO E PEPE (risotto to podstawa włoskiej kuchni i każdy musi znać tajniki tego dania, tym razem w wersji ser i czarny pieprz)
Dzień 4 – NAPOLI czyli KUCHNIA NEAPOLITAŃSKA
- FRITTATINE DI PASTA NAPOLETANE (Neapol słynie z ulicznego jedzenia więc nauczymy się robić smażone prostokątny panierowane z farszem z makaronu)
- PANUOZZO NAPOLETANO (co młodzież w Neapolu lubi najbardziej? Kanapki z prawdziwego ciasta do pizzy neapolitańskiej)
- TORTINA CAPRESE (prosto z wyspy Capri miękkie czekoladowo-migdałowe mini ciasta)
Dzień 5 – SICILIA czyli KUCHNIA SYCYLIJSKA
- ARANCINI (kto ich nie jadł, niech żałuje! Sycylijskie kulki ryżowe smażone w głębokim tłuszczu)
- PARMIGIANA DI MELANZANE (najsłynniejsza zapiekanka z bakłażana, mozzarelli, sosu pomidorowego)
- CANNOLI RICOTTA E CIOCCOLATO (ten deser to prawdziwa ikona tej wyspy, każdy je lubi, każdy marzy aby wiedzieć jak je przygotować)
Prowadzący
Nico Palladini
Urodzony w Rzymie. W Polsce mieszka od 13 lat.
Od lat z pasją zajmuje się kuchnią swojego kraju, a od 2012 roku wszystkich tajników kuchni włoskiej uczy tu w Polsce. Początkowo współpracował z Republiką Słoneczną w Poznaniu, następnie przeniósł się do Warszawy i z dużym sukcesem rozpoczął współpracę z Instytutem Sztuki Kulinarnej / Skład Bananów. Współpracuje również z Włoska Akademia Kulinarną w Warszawie i ze Studiem Kulinarnym Cookiness we Wrocławiu. Miłośnicy Bel Paese będą mieli okazję poznać nie tylko techniki stosowane w kuchni, ale także wszelkie ciekawostki związane z kuchnią regionalną i związanymi z nią legendami.
Jego pasja są również wina, od 2023 roku jest certyfikowanym sommelier.