Azjatyckie wakacje w Baccaro
Data
Godzina
Koszt
Dzień 1 – Ramen
– Tatar z łososia z czipsem ryżowym
– Historia Ramenu i charakterystyka składników dania
– Shoyu Ramen z Chashu z boczku wieprzowego podany z jajkiem Ajitsuke, bambusem Menma, olejem z Mayu, z pieczonym czosnkiem, szczypiorem i Nori
– Shio Ramen z pikantnymi skwarkami z kurczaka, kukurydzą, szczypiorem, olejem krewetekowym i Nori
– Miso Ramen z boczniakiem w Hoisin, cebulą czerwoną, rzodkiewką, olejem chili Rayu, Nori i czarnym sezamem
Dzień 2 – Domowy SUSHI MASTER
Podczas warsztatów nauczycie się :
- jak przygotować ryż i odpowiednio doprawić go zalewą
- jak przygotować ryby i owoce morza oraz gdzie je kupować
- jak przygotować warzywa i owoce niezbędne do robienia sushi
- jak przygotować tempurę (ciasto ) i odpowiednio smażyć składniki
Przygotujecie:
- tatar z łososia
- hosomaki
- nigiri
- futomaki
- uramaki
- gunkan
Dzień 3 – Tajska fuzja
1. Spring rolls na zimno
- łosoś szarpany w marynacie na bazia pasty sriracha, miodu i limonki
- kolorowe warzywa (marchewka, czerwona kapusta, zielony ogórek, sałata) i świeże zioła (mięta, bazylia, kolendra)
- makaron vermicelli/ryżowy
- sos orzechowym w stylu hoisin
2. Spring rolls na ciepło
- tofu glazurowane w przygotowanym sosie teriyaki
- płatki nori, ryż,
- kolorowe warzywa (marchewka, czerwona kapusta, zielony ogórek)
- cytrynowy majonez
3. Ananas w cieście z kremem kokosowym
- smażone krążki ananasa w cieście
- kremowy dip z prażonymi wiórkami kokosowymi
4. Mrożona herbata po tajsku
- napar z zielonej herbaty
- kostki lodu
- skondensowane mleko
Dzień 4 – Koreańskie letnie klasyki
1. Oi muchim
- sałatka z marynowanego zielonego ogórka w postaci spiralek
2. Beoseot jeon
- wytrawne naleśniki warzywne (cebula dymka, por, marchewka) z grzybami (pieczarka, boczniaki)
- sos na bazie oleju sezamowego, sosu sojowego, miodu i prażonego sezamu
3. Bibim guksu
- makaron na zimno w sosie na bazie pasty gochujang i kimchi
- zielony ogórek, jajko na twardo
4. Hwachae
- owocowy poncz na bazie sprite, mleka truskawkowego z dodatkiem mleka skondensowanego i kostkami lodu
Dzień 5 – Hello Vietnam!
1. Đồ Chua
- piklowana biała rzodkiew i marchew – dodatek do Banh Mì
2. Banh Mì
- klasyczna kanapka z piklowanymi warzywami, świeżym ogórkiem i kolendrą
- słodko-słony omlet z szalotką
- marynowany kurczak w sosie sojowym, sosie rybnym, skórce limonki i cukrze
- sos majonezowy
3. Chuối Chiên
- racuchy z bananów z sezamem
4. Gỏi Gà Bắp Cải
- sałatka z kurczakiem, czerwoną i białą kapustą, kolendrą, marchewką i piklowaną czerwoną cebulą
- toping z chrupiącej szalotki
- sos imbirowy
Szczegóły i zapisy :
https://baccaro.pl/azjatyckie-wakacje-w-baccaro/

Organizator
baccaro
Prowadzący

-
Bartosz Snecz Dębski
-
Zakochany w Azji szef kuchni z bardzo fajnym podejściem do kulinariów. Tworzy dania stosunkowo proste, trochę street foodowe, ale jednocześnie bardzo oryginalne i bazujące na najmodniejszych trendach w światowej gastronomii. Podczas warsztatów kulinarnych stawia na proste, szybkie i sprytne receptury, które dają uczestnikom maksymalną frajdę podczas gotowania. Współtworzył i tworzył menu w znanych i modnych miejscach w całym kraju ( m.in. WSHOKU, Pizza Boyz, Pawilon i Pho Shop). Prowadzi swój projekt street foodowy SPOKO SZAMA oraz instagram i fb Snecz Gotuje.

-
Kamil Stefaniak
-
Swoją przygodę z gastronomia zaczął 12 lat temu. Od 8 lat specjalizuje się w kuchni japońskiej, to właśnie ona skradła jego serce. Liczne szkolenia i lata ciężkiej pracy w łódzkich i warszawskich restauracjach pozwoliły mu zdobyć doświadczenie którym bardzo lubi się dzielić. Praca jest jego pasją, czego dowodem są liczne osiągnięcia w łódzkich festiwalach kulinarnych. Na co dzień w swoich daniach lubię łączyć klasykę z odrobina szaleństwa i różnorodności.