MAKARON Z CUKINII Z KLOPSIKAMI MIĘSNYMI
Przepis z warsztatów kulinarnych z AnMa Centrum Dietetyki.
Składniki (na cztery porcje):
- ziemniak
- mięso mielone drobiowe (400g)
- cebula
- 2 puszki pomidorów
- 4 łyżki tartego, żółtego sera
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 cukinie
- 4 łyżki natki pietruszki
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaka i ubić z niego puree.
Do mięsa mielonego dodać posiekaną natkę pietruszki, puree z ziemniaka, cebulę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Formować kulki i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso aż się zrumieni (około 10 minut).
W międzyczasie obrać cukinię i zrobić z niej spaghetti, można wykorzystać obieraczkę do warzyw. Wtedy powstanie tagliatelle.
Na patelni rozgrzać masło. Dodać makaron z cukinii. Smażyć chwilkę, a następnie wlać wodę i dusić chwilę aż cukinia będzie miękka. Następnie do pulpecików dodać passatę pomidorową. Doprawić według uznania: bazylią, papryką słodką, oregano. Dodać wyciśnięty czosnek. Pulpeciki podawać z makaronem z cukinii.
Można podawać z rukolą, posypane żółtym serem.
Smacznego!