KURSY

Nastolatki gotują IV edycja – Październik 2024

Ferie z Baccaro

Kulinarne ABC dla Dorosłych

Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Tego Mi Trzeba!

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Społeczna odpowiedzialność biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Sklep

Kontakt

MAKARON Z CUKINII Z KLOPSIKAMI MIĘSNYMI

Przepis z warsztatów kulinarnych z AnMa Centrum Dietetyki.

Składniki (na cztery porcje):

  • ziemniak
  • mięso mielone drobiowe (400g)
  • cebula
  • 2 puszki pomidorów
  • 4 łyżki tartego, żółtego sera
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 cukinie
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaka i ubić z niego puree.

Do mięsa mielonego dodać posiekaną natkę pietruszki, puree z ziemniaka, cebulę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Formować kulki i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso aż się zrumieni (około 10 minut).

W międzyczasie obrać cukinię i zrobić z niej spaghetti, można wykorzystać obieraczkę do warzyw. Wtedy powstanie tagliatelle.

Na patelni rozgrzać masło. Dodać makaron z cukinii. Smażyć chwilkę, a następnie wlać wodę i dusić chwilę aż cukinia będzie miękka. Następnie do pulpecików dodać passatę pomidorową. Doprawić według uznania: bazylią, papryką słodką, oregano. Dodać wyciśnięty czosnek. Pulpeciki podawać z makaronem z cukinii.

Można podawać z rukolą, posypane żółtym serem.

Smacznego!