KURSY

Nastolatki gotują

II Edycja – styczeń 2024.

III Edycja – kwiecień 2024.

Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Tego Mi Trzeba!

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Społeczna odpowiedzialność biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Sklep

Kontakt

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przepis idealny na szybkie pierniczki dla każdego.

Składniki na około 50-60 pierniczków:

  • 400 g mąki
  • 100 g cukru pudru (można zastąpić brązowym cukrem)
  • 100 ml miodu
  • 100 g roztopionego masła (przestudzonego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić tak żeby powstała jednolita masa. My używaliśmy na początku miksera a potem wyrabialiśmy ciasto ręcznie. Masa może być lekko klejąca.
Ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm – można w trakcie wałkowania podsypać mąką tak aby nie kleiło się do wałka.
Wycinamy dowolne kształty i układamy na blaszce.
Pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni.

Studzimy a potem ozdabiamy według uznania 🙂

A, no i dodatkowa informacja – pierniczki bez kakao też są pyszne 🙂