KURSY

Nastolatki gotują

II Edycja – styczeń 2024.

III Edycja – kwiecień 2024.

Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Tego Mi Trzeba!

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Społeczna odpowiedzialność biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Sklep

Kontakt

OMUŁKI Z TYGRYSIĄ KREWETKĄ, KAROTENEM I CHILI

Zmysłowe morskie opowieści – przepis z naszych warsztatów Afrodyzjaki w kuchni. Danie bardzo smaczne, szybkie i spektakularne 

Składniki (na 4-5 porcji):

  • 1 kg muli
  • 5-6 krewetek tygrysich (po 1 sztuce na osobę)
  • Świeży imbir
  • Biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 150 ml soku marchewkowego jednodniowego
  • świeże ziolne chili
  • 250 g pomidorkó cherry
  • trawa cytrynowa (świeża lub suszona)
  • 4 liście limety kafir
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • Limonka
  • Kilka kropel sosu ostrygowego
  • Puszka mleka kokosowego
  • Olej kokosowy
  • Natka pietruszki lub kolendry

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek, chili i marchewkę drobno kroimy. Obieramy imbir.
Rozgrzewamy rondel /woka z odrobiną oleju kokosowego. Wrzucamy cebulę – krótko przesmażamy. Dodajemy czosnek, marchewkę, chili i imbir. Smażymy chwilę a nastęnie dodajemy kilka kropel sosu ostrygowego, liście limety kafir, trawę cytrynową i pastę curry. Całość mieszamy i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki. Smażymy chwilę po czym dodajemy sok marchewkowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy.

Mule płuczemy kilkukrotnie. Krewetki płuczemy, obieramy i czyścimy.

Mule dokładamy do rondla, zalewamy mlekiem kokosowym i przykrywamy. Po chwili dodajemy krewetki. Dusimy aż małże się otworzą. Skrapiamy sokiem z limonki. Przed podaniem posypujemy psoiekaną pietruszką lub kolendrą.