OMUŁKI Z TYGRYSIĄ KREWETKĄ, KAROTENEM I CHILI
Zmysłowe morskie opowieści – przepis z naszych warsztatów Afrodyzjaki w kuchni. Danie bardzo smaczne, szybkie i spektakularne
Składniki (na 4-5 porcji):
- 1 kg muli
- 5-6 krewetek tygrysich (po 1 sztuce na osobę)
- Świeży imbir
- Biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 150 ml soku marchewkowego jednodniowego
- świeże ziolne chili
- 250 g pomidorkó cherry
- trawa cytrynowa (świeża lub suszona)
- 4 liście limety kafir
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry
- Limonka
- Kilka kropel sosu ostrygowego
- Puszka mleka kokosowego
- Olej kokosowy
- Natka pietruszki lub kolendry
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek, chili i marchewkę drobno kroimy. Obieramy imbir.
Rozgrzewamy rondel /woka z odrobiną oleju kokosowego. Wrzucamy cebulę – krótko przesmażamy. Dodajemy czosnek, marchewkę, chili i imbir. Smażymy chwilę a nastęnie dodajemy kilka kropel sosu ostrygowego, liście limety kafir, trawę cytrynową i pastę curry. Całość mieszamy i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki. Smażymy chwilę po czym dodajemy sok marchewkowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy.
Mule płuczemy kilkukrotnie. Krewetki płuczemy, obieramy i czyścimy.
Mule dokładamy do rondla, zalewamy mlekiem kokosowym i przykrywamy. Po chwili dodajemy krewetki. Dusimy aż małże się otworzą. Skrapiamy sokiem z limonki. Przed podaniem posypujemy psoiekaną pietruszką lub kolendrą.