PSTRĄG W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Pyszne, szybkie danie. Idealne na obiad lub kolację. Przepis pochodzi z warsztatów „Armenia na talerzu” prowadzonych przez Dianę Volokhova, autorkę bloga „Smaki Armenii”
Składniki:
- 3-4 filety z pstrąga (można zamienić inną rybą: solą, miruną)
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- Papryka czerwona – 2-3 sztuki
- Pomidory – 4-5 sztuk
- Natka pietruszki, kolendra, szypiorek, koperek
- Cebula 2-3 sztuki
- Masło
Przygotowanie:
Ryby filetujemy i zdejmujemy skórę. Jeżeli nie chcecie robić tego sami, kupcie gotowe filety.
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Wykładamy na blachę (można lekko posmarować tłuszczem). Na ciasto układamy filety ryby. Solimy i pieprzymy. Przykrywamy cebulą pokrojoną w krążki. Następnie układamy krążki pomidora i papryki. Całość pospypujemy posiekanymi ziołami.
Na wierzch układamy paski ciasta francuskiego – układamy wzór kratki (jak na zdjęciu). W otwory w „kratce” z ciasta wkłądamy kawałki masła. Całość smarujemy jajkiem rozbełtanym z odrobiną wody.
Pieczemy 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st.