ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI
Przepis idealny na szybkie pierniczki dla każdego.
Składniki na około 50-60 pierniczków:
- 400 g mąki
- 100 g cukru pudru (można zastąpić brązowym cukrem)
- 100 ml miodu
- 100 g roztopionego masła (przestudzonego)
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić tak żeby powstała jednolita masa. My używaliśmy na początku miksera a potem wyrabialiśmy ciasto ręcznie. Masa może być lekko klejąca.
Ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm – można w trakcie wałkowania podsypać mąką tak aby nie kleiło się do wałka.
Wycinamy dowolne kształty i układamy na blaszce.
Pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy a potem ozdabiamy według uznania 🙂
A, no i dodatkowa informacja – pierniczki bez kakao też są pyszne 🙂