MANGO STICKY RICE
Czy są tu miłośnicy azjatyckiego przysmaku? Oto on, jego wyokość MANGO STICKY RICE.
Przepis pochodzi z warsztatów z głodnym świata Filipem Turowskim.
Składniki (2 porcje):
-
- 1 dojrzałe mango
- 100 g ryżu kleistego
- 150 ml mleka kokosowego
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 płaska niepełna łyżeczka soli
Przygotowanie:
Przygotuj ryż: wypłucz go dokładnie kilka razy w zimnej wodzie, a następnie zostaw do namoczenia w świeżej wodzie na min. 3 godziny. Po tym czasie odcedź go i ugotuj na parze (przez 20 minut).
W garnku, ciągle mieszając, zagotuj mleko kokosowe z cukrem i solą. Dorzuć ugotowanyryż, wymieszaj i jeszcze chwilę gotuj, po czym odstaw pod przykryciem na 5 minut.
Ryż podawaj na ciepło z połową mango.
Gdybyście zastanawiali się jak pokorić mango lub czy z mango może powstać jeż – zerknijcie tutaj.
Smacznego!