SZPARAGI PIECZONE Z BOCZKIEM
Przepis mega szybki i pyszny. W sezonie na szparagi musicie koniecznie spróbować.
Składniki:
- Zielone szparagi
- Boczek w plastrach
- Oliwa z oliwek
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Odłamujemy twarde końcówki szparagów (ok. 2-3 cm od końca). Pojedyńczo owijamy szparagi plasterkiem boczku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej szparagi. Całość skrapiamy delikatnie oliwą i pospyujemy świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wkładamy blachę ze szparagami na ok. 15 minut (do lekkiego zrumienienia boczku).
My bardzo lubimy szparagi w towarzystwie kaszy gryczanej podsmażonej z cebulką. Szklanka kefiru i szybki obiad gotowy !